Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli Bloomberg HT'de Ali Çağatay'ın sorularını yanıtladı.

Gedikli Türkiye'nin gerek ekonomik gerek siyasi olarak piyasalarda aşırı dalgalanmalara neden olacak bir konumda olmadığını kaydetti. Türkiye'de faizlerin yüksek olduğunu ve aşağı gelmesi gerektiğini söyleyen Gedikli "Faizlerle alakalı yakaşımlar daha çok risk üzerinden yürütülüyor. 'Siyasi risk artmıştır' diye raporlar görüyorusnuzi bunlar son derece subjektif yorumlamalar..

15 Temmmuz'dan sonra Türkiye'nin yatırım yapılabilir notları indirildi..İlk çeyrekte %5.2, 2. çeyrekte 5.1 büyüdük. Bekledikleri şeyler olmadı...Şimdi de büyüme rakamlarını yukarı revize ettiler. Türkiye ekonomisinin performansı son derece iyi..Olaylara bu çerçevede bakılması lazım" değerlendirmesini yaptı.

Gedikli yerlilerin Döviz mevduatlarındaki yükselişi doğal görmek gerektiğini belirtti.

"SİYASİ İSTİKRAR BOZULACAK" DİYECEKLER

Gedikli konuşmasını şöyle sürdürdü; "Bundan sonra 'siyasi istikrar bozulacak' diyecekler. Ama bu köpük. Böyle bir durum yok, siyasi istikrar var. Bunu bütün devletler biliyor. "

ABD ile vize meseselesinin 'akla mantığa aykırı' bir karar olduğunu belirten Gedikli konuların masaya oturulup konuşulabileceğini ifade etti.

"OVP HEDEFLERİ GERÇEKÇİ"

Orta Vadeli Program'ın gerçekçi bir program olduğunu dile getiren Gedikli "her sene bu tartışma konusu. İşte 2017'de gördük ki yakalanıyor. Şimdi biz büyümenin kalitesini konuşuyoruz." dedi

"ABD VE AVRUPA'DA İŞLER DÜZELMEZ"

Gedikli şu yorumları yaptı;

"Dışarı bakıyorsunuz, ABD ve Avrupa'da kötü rakamlar geliyor. Bunu bile abartarak ekonomi yoluna giriyor diyorlar. Yok öyle birşey ne ABD'de ne Avrupa'da işler düzelmez çünkü insan odaklı yaklaşım yok. Gelir dağılımı son derece bozuk."

FED

"Fed faizi artırmak istiyor ama nedenini izah edemedi. Enflasyon bir türlü yukarı çıkmıyor. Demek ki sorun var, faizi öyle kolay artıramaz..Bilanço küçültmesi de yıllar alacak bir süreç...MB parayı çekiyor diye likiditede filan eksiklik olmayacak"

VARLIK FONU

Konsept olarak doğru bir yaklaşım, bunu kurmakta geciktik bile. Fakat yeni bir yaklaşım olduğu için istediğimiz sonuç ortaya çıkmadı ama ben yine de ümitliyim. Yeni vizyonla işlerlik kazanacak..Değişik fonksiyonları da olacak. Değişik çalışmalar olacak, mesela Elon Musk'ın projesine bile ortak olabiliriz..Şu an değerlendirme yapılıyor"