Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:55'te güncellendi)

Petrol ve bakırdaki yukarı yönlü hareket, Bloomberg Emtia Endeksi'ni altı ayın zirvesine taşıdı. Dolar güçlenirken, ABD Hazine tahvilleri Fed Başkanı Janet Yellen'ın ülkedeki enflasyonun yakın zamanda yükselişe geçmesini beklediğini ve kademeli faiz artışlarını desteklediğini açıklamasının ardından, düştü. 

Standard & Poor's 500(S&P 500) Endeksi, teknoloji hisselerindeki yükselişin temel tüketici ürünleri hisselerindeki kayıpları dengelemesiyle, yatay bir seyir izledi. İspanya'nın IBEX 35 Endeksi düşerken, euro Katalonya'nın askıya alınmış bağımsızlık ilanıyla değer kaybetti. Sterlin, AB yetkililerinin Brüksel'de beşinci turu geçen hafta tamamlanan Brexit müzakerelerinde bir sonraki adıma geçmek için yeterli ilerleme kaydedilmediğini açıklamasıyla, beş günlük yükselişine son verdi. 

Batı Teksas petrolü(WTI), Iraq ve Kürt güçleri arasındaki tansiyonun yükselmesini takiben iki haftanın zirvesine tırmandı. Bakır ise, 2014 yılının Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü.  

Dolar G10 ülkelerinin para birimleri karşısında, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Pazar günü yaptığı konuşmasında, "en iyi tahminminin" sürpriz bir zayıf dönemin ardınan tüketici fiyatlarının yakında hızlanacağı olduğunu söylemesinin ardından yükseldi. Benzer bir tahmin, İngiltere Merkez Bankası Mario Draghi ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'den de geldi. Bu hafta Fed yetkililerinin konuşmaları ve açıklanacak olan Fed Bej Kitap, para politikasının izleyeceği yol konusunda işaretler verebilir. 

İspanya'da, yatırımcılar, İspanyol varlıkları üzerinde baskı oluşturan ve euro üzerinde baskı oluşturabilecek krizde sonraki gelişmeleri görmek için bekliyor. Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, İspanya hükümetinin bu hafta özerk yönetimi askıya almak için harekte geçebileceğini işaret etmesi ile birlikte bölgenin bağımsızlık talebini savundu.

Öte taraftan, Meksika pesosu, ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetiminin, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nın (NAFTA) geleceğine ilişkin müzakerelerin dördüncü turunda agresif taleplerde bulunmasının ardından, dolar karşısında beş ayın en düşük seviyesine indi. Gelişen piyasa hisseleri, kazançlarını genişletti. 

Piyasalarda bu hafta izlenecek bazı önemli olaylar şöyle;

*Bu hafta konuşma yapacak Fed yetkilileri arasında Philadelphia Fed Başkanı Pat Harker, New York Fed Başkanı Bill Dudley ve Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan yer alıyor. Harket Salı günü, Dudley ve Kaplan ise Çarşamba günü konuşacak. Çarşamba günü ayrıca Fed Bej Kitap da açıklanacak.

*ABD'de açıklanacak ekonomik veriler arasında Eylül ayı için konut verileri yer alıyor. İnşaat başlangıçları ve birinci el konut satışları verileri muhtemelen Harvey ve Irma kasırgalarının talep ve inşaa üzerindeki olumsuz etkilerini yansıtacak.

*Çin'de Perşembe günü GSYH, sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri açıklanacak.

*ABD'de kar sezonu devam ediyor. Bu hafta, Morgan Stanley, Goldman Sachs Group Inc. ve Blackstone Group LP karlarını açıklayacak önemli finans sektörü şirketleri arasında yer alıyor. Bu hafta ayrıca Netflix Inc. ve General Electric Co. da kar açıklayacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 12:25'de yüzde 0.1'den daha az yükseldi. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, kapanışta fazla değişmedi. 

*İspanya'nın IBEX Endeksi, yüzde 0.8 düştü. 

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.4 yükselerek altı yılın zirvesine geldi. 

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.1 yükseldi. 

*Euro, yüzde 0.1 değer kaybetti ve 1.1807 dolar seviyesine geldi. 

*Sterlin, dolar karşısında yüzde 0.1'den daha az değer kaybetti ve 1.3282 seviyesine geldi. 

*Yen, yüzde 0.1 yükselerek 111.75 dolardan işlem gördü. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, iki baz puan yükselerek yüzde 2.29 seviyesine geldi. 

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, üç baz puan gerileyerek yüzde 0.37 seviyesine geldi. 

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, üç baz puan düşerek yüzde 1.33 seviyesine geldi. 

*İspanya'nın 10 yıllıklarının faizi, dört baz puan düştü ve yüzde 1.55 seviyesine geldi.  

Emtia

*Batı Teksas petrolü(WTI), yüzde 0.8 değer kazandı ve varil başına 51.86 dolardan işlem gördü. 

*Altın, ons başına 1,303.45 seviyesinde yatay seyretti. 

*Bakır, yüzde 3.1 tırmanarak üç yılın zirvesi olan pound başına 3.231 dolar seviyesine geldi. 

Asya

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.6 yukarıda kapandı ve Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.6 yükseldi. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.3 yükseldi. 

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.8 yükselirken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.4 düştü. 

(22:55'te güncellendi)