Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Banka faiz kararını bugün açıklayacak. Başkan Mario Draghi Temmuz ayında varlık alım programında değişikliklerin sonbaharda başlayacağını belirtmiş, bu da ekim ayını gündeme getirmişti.

Bu haftaki toplantıda bankanın varlık alım programının azaltılmasına dair planını açıklaması bekleniyor.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlere göre banka varlık alımlarını gelecek sene aylık 30 milyar euroya düşürecek.

Frankfurt'taki DekaBank'ta ekonomist olan Kristian Toedtmann, "Yönetim Konseyi, daha agresif bir varlık alımı azaltma planının finansal koşullara zarar vereceği ve euro'nun daha fazla yükselmesine neden olacağı konusunda endişeli" değerlendirmesini yaptı. Euro bu yıl dolar karşısında %12'den fazla değer kazandı.

Varlık alımının ne zaman sonlanacağına dair de AMB yöneticileri arasında farklı görüşler var. Bölgede enflasyon Eylül'de yüzde 1.5 oldu ve AMB'nin tahminlerine göre yüzde 2'lik hedefe 2019'un sonundan önce ulaşılması beklenmiyor.

Dublin'deki Merrion Capital'da ekonomist olan Alan McQuaid, "şahinler parasal genişlemenin sonlanması konusunda net bir tarih isterken güvercinler açık uçlu olmasını bekliyor. Bu konuda bir uzlaşı olacağını düşünüyorum. AMB gelecek Eylül ayında varlık alımlarını bitireceğini, ancak ekonomi veya enflasyonda işler kötüye giderse programı uzatacağını söyleyecektir." değerlendirmesini yaptı.

İLK FAİZ ARTIŞI 2019'DA

Ankete göre para politikasına dair yol haritası şu şekilde,

- Ekim ayı toplantısında niceliksel gevşemenin geleceğine ilişkin bir takvim anons edilir

- Ocak 2018'de aylık varlık alım programı 60 milyar euro'dan 30 milyar euro'ya iner

- Eylül 2018'de varlık alımları biter, sözlü yönlendirme değişir

- 2019'un ilk çeyreğinde mevduat faizi, 2019'un 2. çeyreğinde politika faizinde artış olur