Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İnternet sitemizde Fed'in yeni Başkanı'nın kim olacağına dair düzenlenen ve toplam 4 bin 637 kişinin katıldığı anketin sonuçlarına göre; hali hazırda Fed Başkanı olan Janet Yellen görevine devam edebilir.

Katılımcıların yüzde 35'i Başkan Yellen'in görevine devam edeceğini öngörürken Yellen'ı yüzde 34'lük oy oranıyla Stanford Üniversitesi Ekonomi Profesörü John Taylor takip etti.

Fed Yöneticisi Jerome Powell ise yüzde 25'lik oy oranıyla 3. sırayı aldı. Katılımcıların yüzde 6'sı ise farklı bir ismin Yellen'ın halefi olacağını düşünüyor.

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz günlerde Fed Başkanı Janet Yellen ile görevine devam etme olasılığını görüşmek üzere bir araya gelmitşi. Bugün konuya yakın kaynaklar Yellen'ın Trump ile görüşmesinin 'etkileyici' olduğunu bildirmişti. Yellen'in yanı sıra en güçlü adaylar olarak Jerome Powell ve John Taylor öne çıkıyor.



ŞAHİN Mİ GÜVERCİN Mİ?

Yellen dışında öne çıkan 2 isimden biri olan Jerome Powell'in kademeli faiz artışını savunduğu ve Yellen'ın politikalarıne benzer bir yolu izleyebileceği, bu nedenle piyasalarda da dalgalanma yaratmayacağı belirtiliyor.

John Taylor ise adaylar arasında en 'şahin' görünen isim. Para politikaları üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Taylor, geliştirdiği para politikası kuramı Taylor Kuralı nedeniyle Fed'in bağımsızlığının daraltılmasını isteyen bazı Cumhuriyetçilerin de gözdesi.

PİYASA BEKLENTİSİ NASIL?

Yellen'ın görevine devam etmesinin piyasalar için olumlu olacağı, Powell'ın da benzer etkiye neden olabilecğei belirtilirken Taylor'ın görevi devralmasının faiz artış beklentilerini de güçlendireceği için ilk etapta doların yükselmesine, gelişen piyasalarda da olumsuz bir tepkiye neden olabileceği belirtiliyor.
 
Yellen'in 4 yıllık başkanlık dönemi 3 Şubat 2018'de sona eriyor.