Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:30'da güncellendi)

New York Borsası'ndaki endeksler, güçlü gelen kar rakamlarıyla Fed'in bir sonraki başkanının kim olacağına dair spekülasyonla birlikte, tırmandı. 

Dow Jones Sanayi Endeksi, rekor seviyeye gelirken, Standard & Poor's 500(S&P 500) Endeksi, Çarşamba günkü düşüşünün ardından, aralarında Twitter Inc. ve Ford Motor Co.'nun da bulunduğu dev şirketlerin tahminleri aşan kar rakamlarıyla, yükseldi. Dolar, 15 haftanın zirvesine geldi. Petrol, varil başına 52 doların üzerine çıktı. 

Dev şirketlerden gelen son kar rakamları, ABD ekonomisinin gücüne ilişkin olumlu işaretler veriyor. ABD'de, Cuma günü üçüncü çeyrek büyüme rakamı açıklanacak. UPS Inc. kritik önem arz eden tatil sezonu öncesi paket başına gelirini artırırken, Twitter da aylık kullanıcı sayısını artırdı. Microsoft Corp., Alphabet Inc. ve Amazon.com Inc., bilançolarını ABD'de piyasaların kapanmasının ardından açıklayacak.

Yatırımcılar, açıklanan şirket karları ile birlikte Washington'daki gelişmeleri de takip ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, bir sonraki Fed başkan adayı konusunda karmaşık sinyaller vermeyi sürdürerek, piyasalarda kafa karışıklığı yaratıyor. Bunun yanı sıra, ABD Senatosu'ndan sonra Kongre'nin diğer kanadı olan Temsilciler Meclis'i de Trump yönetiminin vergi reformunu kolaylaştıracak bütçe tasarısını kabul etti. 

Avrupa Merkez Bankası(AMB) Başkanı Mario Draghi, bankanın teşviği azaltma planı konusunda detaylar verirken, sıfır seviyesine yakın seyreden faizin ihtiyaç duyulduğu sürece devam ettirileceğini taahhüt etti. Euro düşerken, Alman tahvilleri yükseldi. İspanya hisseleri, Katalonya'daki tansiyonun düşmesini takiben yönünü yukarıya çevirdi. 

Öte yandan, Güney Afrika randı kayıplarını genişletirken, Asya hisseleri karışık bir seyir izledi. 

Piyasalarda bu hafta izlenecek bazı önemli olaylar şöyle;

*Hong Kong'da, Perşembe günü ithalat ve ihracat rakamları açıklanacak. Cuma günü ise Japonya'da TÜFE verisi açıklanacak.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan verinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, ekonominin üçüncü çeyrekte yıllıklandırılmış rakamla yaklaşık yüzde 2.5 büyüdüğünü göstermesi bekleniyor. Bu verinin, son aylarda ülkenin kıyı eyaletlerini vuran iki önemli kasırgadan olumsuz etkilenmesi muhtemel. 

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:01'de yüzde 0.28 tırmadı. Dow Jones Sanayi Endeksi, yüzde 0.41 yükselirken, Nasdaq Bileşik Endeksi, yüzde 0.1 düştü. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 1.1 yükseldi. 

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, yüzde 0.05 yükseldi. 

*İspanya'nın IBEX Endeksi, yüzde 1.92 tırmandı. 

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.6 yükseldi. 

*Euro, yüzde 1.3 değer kaybederek 1.1664 dolardan işlem gördü.  

*Güney Afrika randı, yüzde 1.2 düştü ve 14.227 dolar seviyesine geldi.  

*Sterlin, yüzde 0.7 değer kaybederek 1.3171 dolar seviyesine geldi.  

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, iki baz puan artarak yüzde 2.45 seviyesine geldi.  

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, yedi baz puan gerileyerek yaklaşık 11 ayın en sert düşüşünü gerçekleştirdi ve yüzde 0.42 seviyesine geldi.   

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, iki baz puan düşerek yüzde 1.384 seviyesine geldi. 

Emtia

*Batı Teksas petrolü(WTI), yüzde 0.8 değer kazanarak varil başına 52.60 dolardan işlem gördü.  

*Altın, yüzde 0.8 değer kaybederek ons başına 1,267.55 dolardan işlem gördü.  

*Bakır, yüzde 0.3 değer kaybederek metrik ton başına 6,986 dolardan işlem gördü. 

(22:30'da güncellendi)