Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü faiz kararları piyasaları meşgul edecek.

Genel beklenti, TCMB'nin faizlerde değişiklik yapmayacağı, AMB'nin ise varlık alımını azaltmaya başlayacağını duyuracağı yönünde...

"TONLAMA ŞAHİNLEŞEBİLİR"

Yapı Kredi Yatırım Başstratejisti Murat Berk Bloomberg HT'ye faizlerde değişiklik beklenmediğini ve tonlamanın biraz daha şahinleşebileceğini kaydetti.
 
Berk "Özellikle enflasyon ve sıkı para politikası duruşu sürecektir anlamındaki cümleler daha şahin olabilir. Gerekirse aksiyon alınabilir gibi faiz artırımını gündeme getirebilecek açıklama ile karşı karşıya kalabiliriz"

Tacirler Yatırım Stratejisti Gökhan Uskuay da değişiklik beklemediğini ve Merkez Bankası'nın güvercin söylemden uzak duracağını belirtti. Uskuay Enflasyon bu ay da çift hanede yüksek kalmaya devam edecek. Sonra enflasyonda sert bir düşüş bekliyoruz ama Merkez Bankası'nın enflasyon ve çekirdek enflasyonda yumuşamayı görmeden şahin duruşunu değiştirmesini beklemiyoruz. Döviz sepetindeki bu hareketlilik de Merkez Bankası'nı güvercin söylemden uzak tutacaktır" dedi.

Standard Chartered Bank Ekonomisti Carla Slim de dün Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede Merkez Bankası'ndan değişiklik beklemezken sıkı duruş vurgusunun önemli olacağını belirtiyor.



DOLARA ETKİSİ

Dün akşam saatlerinde 3.8075 seviyesini gören kura dair Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan "kurun direncini kırması durumunda yeniden 3,81’i hedeflemesi mümkün olabilir, bugün faizlerde değişiklik yapması beklenmeyen Türkiye Merkez Bankası’nın aktif bir görünüm sergilemesi bu yüzden önemli olacak." diye konuştu.

ÖNCE MERKEZ, SONRA AMB

Merkez Bankası'nın kararı sonrası Avrupa Merkez Bankası'nın kararı izlenecek.  Toplantıda bankanın varlık alım programının miktarını azaltmayı duyurması bekleniyor. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlere göre bugünkü toplantıda niceliksel gevşemenin geleceğine ilişkin bir takvim anons edilir, banka varlık alımlarını gelecek sene aylık 30 milyar euroya düşürür.

Murat Berk "Bankanın ocak ayında başlamak üzere varlık alım tutarını aylık 25-30 milyar euro azaltması bekleniyor. Bu tür bir şey gelirse piyasa üzerinde çok etkili olmaz." dedi.