Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

ABD'li enerji devlerinden ExxonMobil ve Chevron, bu yılın üçüncü çeyreğinde net kar ve gelirlerinin yükseldiğini duyurdu.

Ülkenin en büyük enerji şirketi ExxonMobil'den yapılan açıklamaya göre, şirketin bu yılın üçüncü çeyreğindeki net karı 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 49,8 artarak 3,97 milyar dolar oldu. Şirket, geçen yılın temmuz-eylül döneminde 2,65 milyar dolar net kar elde etmişti.

ExxonMobil'in bu yılın üçüncü çeyreğindeki geliri de yüzde 12,7 artarak 66,16 milyar dolar oldu. Şirket, 2016'nın aynı döneminde 58,68 milyar dolar gelir açıklamıştı. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde 0,63 dolar olan şirketin hisse başına karı da, 2017'nin aynı döneminde 0,93 dolara yükseldi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ExxonMobil Üst Yöneticisi (CEO) Darren W. Woods, ağustosta ABD'nin Teksas eyaletini vuran Harvey kasırgasının şirketin net karını yaklaşık 160 milyon dolar düşürdüğünü bildirdi.

Woods, artan emtia fiyatlarının şirketin üçüncü çeyrekte sağlam performans göstermesine yardımcı olduğunu belirterek, "Dört çeyrek üst üste operasyonlarımızdan nakit akışı yakalamayı başardık." ifadesini kullandı.

ExxonMobil'in olumlu gelen bilançosuna karşın New York Borsasında işlem gören hisselerinde düşüş görüldü. Dün günü 83,45 dolardan tamamlayan şirket hisseleri, bugün yüzde 1,7 kayıpla 82,01 dolara kadar geriledi.

Chevron'un kar ve geliri de yükseldi

ABD'nin en büyük ikinci enerji şirketi Chevron'un da yılın üçüncü çeyreğinde net kar ve gelirinde artış kaydedildi.

Chevron'dan yapılan açıklamaya göre, şirketin bu yılın üçüncü çeyreğindeki net karı 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 52,3 artarak 1,95 milyar dolar oldu. Şirket, geçen yılın temmuz-eylül döneminde 1,28 milyar dolar net kar elde etmişti. 

Şirketin bu yılın üçüncü çeyreğinde geliri yüzde 20,3 artarak 36,2 milyar dolar oldu. Chevron, 2016'nın üçüncü çeyreğinde ise 30,1 milyar dolar gelir açıklamıştı.

Geçen yılın üçüncü çeyreğinde hisse başına 0,68 dolar kar eden Chevron, 2017'nin aynı döneminde hisse başına 1,03 dolar kar yakaladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Chevron Üst Yöneticisi (CEO) John Watson, şirketin petrol ve doğal gaz üretiminin arttığının ve sermaye harcamalarının düştüğünü belirterek, firmanın nakit akışında artış olduğunu bildirdi.

Chevron'un da olumlu gelen bilançosuna karşın firmanın New York borsasında işlem gören hisselerinde düşüş görüldü. Dün günü 118,47 dolardan tamamlayan şirket hisseleri, bugün yüzde 4,1 kayıpla 113,59 dolara kadar geriledi.

AA