Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar, ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni Fed başkanını duyurmasını bekliyor. Bir yandan Fed, Çarşamba günü politika kararını açıklayacak. Fed'in faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmiyor. 

Fed başkanlığı pozisyonuna hangi ismin geçeceğini Perşembe günü duyurmayı planlayan Trump'ın Fed Guvernörü Jerome Powell'ı seçmeye eğilimli olduğu söyleniyor. Trump'ın kısa listesindeki diğer adaylar içerisinde Stanford Üniversitesi ekonomisti John Taylor, eski Fed Guvernörü Kevin Warsh ve şu anki Fed Başkanı Janet Yellen yer alıyor. 

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) enflasyonun düşük kalmasına rağmen faizleri Aralık ayında artırması bekleniyor. FOMC, Çarşamba günkü politika kararını Washington saatiyle 14:00'da duyuracak. Yetkililer, bu ayki toplantılarında çeyreklik ekonomik tahminlerini açıklamayacak ve Yellen, toplantının ardından basın toplantısı düzenlemeyecek. Komitenin kullandığı dilde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Yatırımcılar, Aralık ayında faiz artırılmasına yüzde 80'den daha yüksek bir ihtimal veriyor. 

Yellen'ın dönemi Şubat ayında sona eriyor. Yellen, Fed başkanlığına geçmesi beklenen yeni isme güçlü bir işgücü piyasası ve sağlıklı bir ekonomik büyüme bırakıyor olacak. 

JPMorgan ABD başekonomisti Michael Feroli, "FOMC'nin dilinde çekirdek enflasyona ilişkin endişe belirten herhangi bir değişiklik, büyük bir gelişme olur ve piyasalar buna tepki verir" dedi ve Fed başkanı kararının FOMC toplantısına "geniş ölçüde gölge düşürdüğü"nü sözlerine ekledi.