Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, ekimde yüzde 7,03 yükselerek eylüldeki kayıplarının tamamını telafi etti ve tüm zamanların en yüksek aylık kapanışını gerçekleştirdi.

Borsa İstanbul'da eylülde ortalama yüzde 6,5 zarar eden hisse senedi yatırımcısı, ekim ayındaki yükseliş rallisi ile yaralarını sardı ve 2016 kapanışına göre getiri oranını yüzde 41'e çıkardı.

Eylülü 102.908 puandan kapatan BIST 100 endeksi, geçen ay ABD ile yaşanan vize krizi nedeniyle 99.210 puana kadar gerilese de ekonomik göstergelerdeki iyileşme ve küresel piyasalarda artan risk iştahı ile yükselişe geçerek ekimi yüzde 7,03 artışla 110.143 puandan tamamladı. Böylece endeks, aylık bazda tüm zamanların en yüksek kapanış rekorunu kırdı.

BIST 100 endeksi, başlıca dünya borsaları arasında ikinci sırada

Hisse senedi yatırımı, geçen ay altın ve döviz kurlarına göre daha iyi bir getiri sağlarken, Borsa İstanbul, başlıca dünya borsalarından en çok kazandıranlar arasında yer aldı.

Başlıca dünya borsaları arasında Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 8,1 ile en çok yükselen olurken, BIST 100 endeksi yüzde 6,3 ile ikinci sırayı aldı. BIST 100 endeksini yüzde 6,2 ile Hindistan'da Sensex 30 endeksi, yüzde 5,4 ile Güney Kore'de Kospi endeksi ve yüzde 4,3 ile ABD'de Dow Jones endeksi takip etti.

"Döviz ve faizlerdeki yükselişe karşın borsada alımlar güçlendi"

Noor CM Menkul Değerler Satış Müdürü Mert Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekim ayının en önemli gündeminin ABD ile yaşanan vize sorunu olduğunu ve piyasalarda en başından beri bu sorunun derinleşmeden çözüleceği beklentisi bulunduğunu ifade etti.

Yılmaz, ABD'li heyetin ziyaretleri ve yetkililerden gelen mesajların, sorunun daha üst boyuta taşınmayacağı beklentisini artırdığını, böylece 99.000 seviyelerine kadar gerileyen BIST 100 endeksinin, daha sorunun yaşandığı ilk günde gelen alımlarla toparlayarak yükselişe geçtiğini kaydetti.

Döviz ve faizlerdeki yükselişe karşın borsada alımların güçlendiğini ifade eden Yılmaz, küresel anlamda siyasi ve ekonomi gündeminin piyasalar arasında da ayrışmaya neden olduğunu vurguladı.

Yılmaz, Fed Başkanlığı'na yapılacak atama haberleri ile Fed'in politikalarına ilişkin beklentilerin dolar ve faizlerin seyri üzerinde etkili olduğunu, küresel piyasalardaki getiri arayışına bağlı risk iştahının da hisse senedi piyasalarında alımların devam etmesini sağladığını kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed Başkanı olarak atayacağı ismin "şahin" tavır takınabileceği ihtimalinin ABD faizleri ve dolar endeksini yükselttiğini ancak son haftada öne çıkan Fed Guvernörü Jerome Powell isminin bu enstrümanlarda düşüşlere neden olduğunu aktardı.

"Türkiye'ye özel yeni bir hikayenin olması gerekir"

Mert Yılmaz, BIST 100 endeksinde tarihi zirve konumundaki 110.531 seviyesinin test edilebileceğini ancak bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması için Türkiye'ye özel yeni bir hikayenin olması gerektiğini söyledi.

Yılmaz, 110.531'den dönen BIST 100 endeksinin, faiz ve kurların geldiği seviyeler dikkate aldığında yeni rekorlar kırmakta zorlanabileceğini, buna karşın hisse senetlerinin dolar bazında ucuz olduğunu göz ardı etmemek gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin büyümesinin şu anda önemli bir hikaye olduğunu vurgulayan Yılmaz, "3'üncü çeyrek ve yıl sonu için öne çıkan büyüme beklentileri, hisse senedi piyasalarını desteklemeye devam edebilir. Açıklanan veriler öngörülerden iyi gelirken, aynı zamanda beklentileri günden güne güçlenen bir büyüme performansımız var. Orta Vadeli Program'da yer aldığı üzere, 3 yıllık yüzde 5,5 büyümenin yakalanıp yakalanmayacağına ilişkin beklentiler, bu hikayenin piyasalardaki fiyatlamasının ne oranda olacağını da belirleyecek." ifadelerini kullandı.

Borsada kasım ayı istatistiklerine bakıldığında, son 10 yılın 8'inde negatif bir performansın görüldüğüne işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti.

"Kasım ayı, dünya genelinde yatırımcıların kendi hesabını kitabını yapıp yılı değerlendirdikleri ve kar satışları yaparak bir süre kenara çekildikleri dönemdir. Bu yıl da tüm dünyada iyi getiriler elde edildi. BIST 100 endeksinde 106.000-106.500 bandını önemli destek olarak görüyorum. Burası kırılırsa 100.000 seviyeleri gündeme gelebilir. Fed Başkanı olarak Powell'ın atanacağı fiyatlanıyor. Stanford Üniversitesi Ekonomi Profesörü John Taylor'un atanması durumunda gelişmekte olan ülke varlıkları üzerindeki baskının artabileceğini unutmamak gerekir."

"Piyasalar kasımda yeni bir denge noktası bulabilir"

Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan da Borsa İstanbul’da eylüldeki satıcılı seyrin, geçen ayın başında ABD ile yaşanan vize krizi ile etkisini artırsa da ekimin ikinci haftası ile birlikte alımların tekrar güçlendiğini söyledi.

ABD ile yaşanan vize krizinin ardından etkili olan "haber kirliliği" ve bunun neden olduğu kur ve faiz hareketlerine karşın şirketlerin güçlü kar ve üçüncü çeyreğe yönelik çift haneli büyüme beklentilerinin BIST 100 endeksinin düşüşünü sınırladığını ve alımların tekrar güçlenmesini sağladığını kaydeden Doğan, devamla şu değerlendirmelerde bulundu:

"Büyüme beklentileri ve şirket karlılıkları, BIST 100 endeksinin ekimde aylık kapanış rekoru kırmasını sağlayan ana etkenler oldu. Bu dönemde borsanın faizler ve kurlardan pozitif yönde ayrışması dikkat çekti. Kasımda devam edecek 3'üncü çeyrek finansal sonuçları, açıklanacak büyüme verisi, ABD ve Avrupa Birliği ile ilişkiler ve yakın coğrafyamızdaki çatışma ortamı takip edilecek başlıklar olacak."

Doğan, yurt dışında ise küresel ekonomik dengeler açısından kilit konumda olan Fed’in yeni başkanının kim olacağı ve Trump’ın başta vergi reformu olmak üzere ekonomideki vaatlerini yerine getirip getiremeyeceğinin izleneceğini bildirdi.

Üzeyir Doğan, ekim ayında faiz ve kurlardaki yükselişe karşın pozitif ayrışan borsadaki yükselişin devam edebilmesi için faiz ve kur tarafında önemli bir düzeltme yaşanması gerektiğini vurguladı.