Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya piyasalarında işlem gören hisse senetleri, yatırımcıların ABD'de vergi indirimi planlarına ilişkin son gelişmeleri değerlendirmeleri ve dikkatlerini bugün açıklanacak olan ABD Ekim ayı tarım dışı istihdam verilerine çevirmeleri ile birlikte karışık seyretti. Avustralya doları, perakende satışlar verisinin ekonominin gücüne ilişkin şüpheleri artırmasının ardından güçlü düşerken, tahvil faizleri aşağı yöne döndü.

Apple Inc., tatil dönemi satışlarının tahminlerden iyi çıktığını açıklamasının ardından Nasdaq vadeli kontratlarına destek oldu ve iPhone akıllı telefonlarının üreticisi olan bu şirketin Asya'daki tedarikçilerinin hisseleri değer kazandı. Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500) dün, yatırımcıların kurumlar vergisini yüzde 35'ten yüzde 20'ye düşürmeyi içeren temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi üyelerin hazırladığı vergi taslağının olası etkilerini değerlendirmeleri ile birlikte yatay kağpandı. Dolar haftayı kayıpla geçmeye yöneldi. Venezüela Devlet Başkanı, yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanmasından dolayı, ülkesinin küresel borçlarını yeniden yapılandıracağını söyledi.

Avustralya ve Hong Kong hisse senetleri değer kazanırken, Güney Kore hisselerinin gösterge endeksi fazla değişmedi. Bitcoin, kazançlarını geri vermeden önce, 7,000 doları görerek yeni bir tüm zamanların en yüksek zirvesini daha yaptı. Japonya piyasalarının bugün tatil dolayısıyla kapalı olması ile birklikte, Asya piyasalarında yön belirsiz kalabilir. ABD'de bugün açıklanacak olan Ekim ayı tarım dışı istihdam verisi, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, Eylül ayında iki kasırgadan dolayı baskılanmasının ardından, muhtemelen güçlü bir artış gösterebilir. ABD'de Hazine tahvillerinin faizi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed Guvernörü Jerome Powell'ı Fed Başkanlığına aday göstermesinin ardından düştü.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Venezüela'nın, ülkenin temerrüde yöneldiğine ilişkin endişelerina rttığı bir ortamda, küresel borçlarını yeniden yapıalndırmaya çalışacağını söyledi. Venezüela tahvilleri, dolar üzerinde ortalama 36 sent fiyatla işlem görüyor.

Avustralya'da perakende satışların son yedi yılın en zayıf çeyrek dönemini geçirmesi, Avustralya dolarının düşmesine neden olurken, tahvilleri güçlendirdi. Avustralya doları, traderların faiz artırımının zamanlamasına ilişkin beklentilerini ileriye ötelemeleri ile birlikte, yüzde 0.4 değer kaybederek tekrar 77 ABD senti seviyesinin altına indi ve tahvil faizleri düşüşünü sürdürdü.

Güney Kore'de, cari işlemler fazlası Eylül ayında rekor seviyeye yükseldi ve bunun soncuu, won Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

Piyasalarda takip edilecek önemli olaylar şöyle;

*Trump'ın 11 gün sürecek Asya turu Cuma günü başlıyor. Bu gezide dış ticaret ve özellikle Kuzey Kore ile ilgili güvenlik sorunları gündemin üst sıralarında olacak.

*Bu hafta Asya'da açıklanacak önemli veriler arasında Hong Kong ve Singapur'un PMI'ları, Hong Kong perakende satışlar ve Malezya dış ticaret rakamları yer alıyor.

*ABD'de dış ticaret dengesi açıklanacak.

*Air France-KLM, Warren Buffett’a ait Berkshire Hathaway Inc. ve Societe Generale SA kar açıklayacak firmalar arasında.

*iPhone X'in mağazalarda satışına başlanıyor.

Hisse Senetleri

*Nasdaq 100 vadeli kontratları, Apple'ın bilanço sonuçları sonrası, Hong Kong saati ile 13:07'de yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu. Apple hisseleri kapanış sonrası işlemlerde yüzde 3.1 değer kazandı.

*S&P 500 endeks vadeli kontratları fazla değişmedi. Gösterge endeks Perşembe günü yatay kapandı.

*Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.4 yükselirken, Güney Kore'de Kospi Endeksi dalgalandı.

*Hong Kong'da Hang Seng Edneksi yüzde 0.3 yükseldi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 0.7 düştü.

*Apple'ın tedarikçileri Tayvan'da değer kazandı. Apple teçhizatlarının temel tedarikçisi Hon Hai Precision Industry Co. yüzde 1.8 kadar değer kazandı. Diğer Apple tedrikçisi Wistron Corp. yüzde 2.5 ve Genius Electronic Optical Co. yüzde 2.5 prim yaptı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Perşembe günü yüzde 0.2 geriledikten sonra fazla değişmedi.

*Avustralya doları yüzde 0.3 düşerek 76.91 ABD senti seviyesine indi.

*Yen dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek  114 seviyesine çıktı.

*Won dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanrak 1,113.35 seviyesine çıktı.

*Euro dolar karşısında 1.1662 seviyesinde yatay seyretti. Sterlin, dolar karşısında, Perşembe günü yüzde 1.4 yükseldikten sonra 1.3073 seviyelerinde dalgalandı. İngiltere Merkez Bankası Perşembe günü faiz artırımına gitti ve bir dahaki faiz artırımı için aceleci olmayacağını işaret etti.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi Perşembe günü 2 baz puan düşerek yüzde 2.35'e indi. ABD Hazine tahvilleri, Japonya'nın kapalı olmasından dolayı güne Londra'nın açılması ile başlayacak.

*Avustralya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi sekiz baz puandan fazla düşerek yüzde 2.57'ye indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.5 yükselerek varil başına 54.82 dolara çıktı ve Perşembe günkü yükselişini deva ettirdi.

*Aktub ons başına 1,277.23 dolar seviyesinde yatay seyretti.