Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Perform Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yalçınkaya Bloomberg HT'ye piyasadaki son hareketleri değerlendirdi.

Merkz Bankası'nın hafta başında aldığı önlemleri hatırlatan Yalçınkaya bu önlemlerin çok geçici etkiler yarattığını belirtti. Yalçınkaya "Kur bu önlemlerle 3.82'ye düşüp şimdi 3.90'a çıktı. Daha kalıcı etki edecek ne var diye bakarsak karşımıza faiz artırımı çıkıyor" dedi.

Şu anli hareketin 'korku' kaynaklı olduğunu belirten Yalçınkaya politik haberlerin etkisinin ekonomik değerlendirmeleri gölgede bıraktığını kaydetti. 

Türkiye piyasalarında yüksek tedirginlik olduğunu belirten Yalçınkaya "Hükümetin %5 büyüme, % 5 enflasyon ve % 5 cari açık/milli hasıla hedefleri vardı. Büyümede daha yüksek performans var, cari açık/GSYH %5 civarı. İşi bozan enflasyon. %11.9'luk enflasyonla karşı karşıyayız. Kurdaki geçişkenliği hesaba henüz katmadık. Mevcut seviyelerde kalması durumunda onun enflasyonda etkisi olacak. Emtianın yaratacağı etki faizler üzerinde baskı yaratıyor. Bu baskıyı görece giderebilmenin yolu belki MB'nin faiz artırım hareketiyle piyasaya mesaj vermesi. Bu, MB'nin bundan sonraki yönünü ortaya koyacağı açıklamayla birlikte gelirse o zaman etki edebilir" dedi.


Hala gelişen ülkelere para giriş olduğunu ve sıkı para politikasına rağmen kurun yukarı gittiğini belirten uzman Türkiye'nin benzer gelişen ülkelere göre daha kırılgan olduğuna dikkat çekti. Gelişen ülke kurlarıyla TL arasında hiçbir zaman bu kadar açık olmadığını belirten Yalçınkaya "Sıkıntılı dönemlerde Lira hızlı ayrıştığını görüyoruz. Merkez Bankası ve hükümet yetkilileri tarafından mutlaka adım adım önlemler silsilesi gelecekir" dedi.

Dolar/TL bugün kritik 3.90 eşiğinin üzerini test ederken Euro/TL 4.52 ile rekor kırdı. Döviz sepeti de tarihi rekoruna ulaşarak 4.21 seviyesine çıktı.Dolar/TL 1 yıllık swap faizi 2008'den bu yana ilk kez %14'ü gördü.

Borsadaki son yükselişlerin global hareketten kaynaklandığını belirten uzman "artık seviyelerin tavan yerler olduğunu düşünüyorum" yorumunu yaptı.