Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Süleyman Kocasert Bloomberg HT'deki Finans Merkezi programına konuk oldu.

Kurdaki son dalgalanmaları değerlendiren Kocasert ABD ile yaşanan vize sorununun çözülmesiyle kurda bir miktar gevşeme olabileceğini ve kurdaki seyrin daha stabil hale gelebileceğini kaydetti.

Kocasert "Yıl içerisine yayılmış bir yükseliş olsaydı ya da Eylül'de 3.40'ı görmeseydik bunları konuşuyor olmazdık. 3.40'a düşmüş dolar hesapları altüst etti. Dolar ocak'ta 3.94'ü gördü, 3.60 seviyelerine kadar gevşedi. Ben yüzde 10'luk enflasyon artışını da üzerine koyduğumda 4 seviyesini görüyorum, bunun da çok büyük bir sürpriz olmadığını düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

İhracatçılar olarak kendilerini 4.10 seviyesindeki Döviz sepetine hazırladıklarını kaydeden Kocasert "4.10 - 4.15 aralığındaki bir döviz sepeti ihracatçının rekabetçi olması adına sürdürülebilir bir durum. Ancak bunun üzerinde bir artış hızla devam ederse istenmeyen tabloyla karşılaşmış olacağız" diye konuştu.

Kocasert ABD ile yaşanabilecek her türlü politik sorunun orta ve uzun vadede ekonomik sorun olarak karşılarına çıkabileceğini, bu anlamda vize konusunun çözülmesinin çok önem taşıdığını kaydetti.

Merkez Bankası'nın önlemlerinin reeskont kredisi kullanan ihracatçıları rahatlattığuını belirten Kocasert "Ama bizim için önemli olan makro ekonomi ve konjonktörün sağlamlığı. Biz dövizde taban ve tavan neresi bilmek istiyoruz, hedge sistemleri çok gelişmiş olsa da yine de dünya ile rekabet edebilmek açısından öngörülebilir bir kura sahip olmak çok önemli" ifadelerini kullandı.