Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Stratejist Mustafa Gözeler Bloomberg HT'de Ali Çağatay'ın sorularını yanıtladı. Gözeler kurda 3.70 seviyelerine doğru düşüş olmazsa Merkez Bankası'ndan faiz artışının fiyatlanacağını söyledi.

ABD cephesinde vergi reformunun beklendiği gibi hızla gelişememesinin dolarda düşüşe neden olduğunu ancak Lira'nın yurt dışından ayrıştığını belirten Gözeler; "Sıkıntı şu; ABD'yle yaşanan vize krizi belli ölçüde yumuşamış olmasına rağmen Dolar/TL buna tepki vermedi. Akabinde Merkez bankası sahaya çıktı, alternatif silahlarını kullandı..Ona rağmen bir düşüş yok. Dolayısıyla burada farklı senaryolar ortaya çıkyor. Bozulmuş bir denklem var." dedi.

 "ALTERNATİF SİLAHLAR KULLANILDI"

3.40'lardan kendilerini hedgelemeyen şirketlerin bu seviyelerden hala alıcı olduğunu belirten Gözeler "Maalesef ki çoğu raporda da analistlerin Merkez Bankası'ndan faiz artışını dillendirmeye başladığını görüyoruz.

Çünkü alternatif silahlar kullanıldı. Eximbank'ın hamleleri geliyor, ama bunlar kısa vadeli silahlar. Eğer Merkez Bankası bu işin geçici olduğuna inanıyorsa alternatif silahlarını kullanmaya devam edecektir...Eğer 3.70'lere doğru iniş olmazsa MB'den faiz artışı artık fiyatlanmaya başlayacak ve bu anlamda baskı da artacaktır" değerlendirmesini yaptı.