Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bu yılın en kötü performans gösteren gelişen piyasa tahvil işlemlerinde ilgiyi artırmak yine TCMB'nin elinde.

Bu yıl, önemli ekonomiler arasında en yüksek nominal faiz ödemelerinden birini yapan Türkiye tahvillerine yaklaşık 7 milyar dolarlık giriş gerçekleştiren yatırımcılar, politika yapıcıların kurdaki yükselişi durdurmak için faiz artırımına gitmeye hazır olup olmadığına ilişkin sinyaller arıyor.

Merkez Bankası'nın faiz artırımı konusunda temkinli olmasına karşın JPMorgan Chase & Co.'ya göre artırıma gitmemek, TL'de daha fazla düşüş ve Türkiye tahvillerinden çıkış riskini artırıyor.

Londra merkezli Aberdeen Asset Management Plc.'de para yöneticisi Viktor Szabo'ya göre önemli olan risk unsuru kur. Szabo, “TL cinsinden uzun vadeli tahvillerde, gelecek yıl enflasyonun tek haneye ineceği beklentisiyle bir miktar değer olmakla birlikte, lira üzerindeki baskı yeniden ortaya çıkarsa daha fazla faiz artırımı gerekli olabilir” dedi.

TL, geçtiğimiz üç ayda dolar karşısında yaklaşık yüzde 9 değer kaybetti. Türkiye'nin 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi yüzde 12.41 ile geçtiğimiz hafta rekor seviyeyi gördü. Türkiye tahvillerinin bu yılki kaybı yüzde 5.73 oldu ve Bloomberg Yerel Para Cinsinden Gelişen Piyasa Tahvili Endeksi'ndeki 31 piyasa arasında en kötü performansı gösterdi.

JPMorgan analistlerinni Pazartesi günkü bir raporunda, mevcut piyasa koşullarının istikrarlı bir denge noktasında olmadığı belirtilerek müşterilere TL ve TL cinsinden tahvillerde “ağırlığı azalt” tavsiyesi verildi. Raporda, “Sigorta görevi görecek faiz artırımları olmadan, lira önemli ölçüde zayıflayabilir” dendi.