Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:00'te güncellendi)

Küresel piyasalarda bu hafta hakim olan riskten kaçınma eğilimi, Avrupa hisse senetlerinin Asya'daki düşüşleri takip etmesi ve tahvil ve altındaki yükselişlerle birlikte, zayıflama işaretleri göstermiyor. Hisse sentlerindeki düşüşler, kısmen emtiaya gelen geniş tabanlı satışlardan kaynaklandı. Euro son kazançlarının ardından yükselişine devam etti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Japonya'da Topix Endeksi'nin beş gün üst üste düşmesinin ardından kaybını yedinci güne taşıdı. Her iki endeks de son bir yılın en uzun düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi. Madencilik ve petrol ile ilgili şirketlerin hisse sentleri piyasaların tonunu belirlerken, Bloomberg Emtia Endeksi, Haziran ayından bu yana en uzun düşüş dönemini daha da uzattı. Gösterge Batı Teksas petrolü (WTI), özel sektörün açıkladığı verinin ABD'de stokların geçen hafta beklenmedik bir şekilde arttığını göstermesi ve Rusya'nın üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılması konusunda henüz ikna olmadığına ilişkin haberle varil başına 55 dolara doğru geriledi. Dolar üç haftanın en düşük seviyesi yakınında seyretti ve ABD Hazine kağıtları tahvillerdeki yükselişlere öncülük etti.

Piyasalarda son günlerde, ABD'de vergi reformuna ilişkin yeni engellerin ortaya çıkması ve birçok hisse senedi endeksinin rekor zirveler yakınında seyretmesi ile birlikte  temkinli bir hava hakim oldu. Piyasalarda dikkatler şimdi, ABD'de getiri eğrisinin en yatay duruma gelmesinin büyümenin yavaşlayacağı endişelerini artırmasının ardından, ekonominin gücü hakkında işaretler alabilmek için, bugün açıklanacak olan ABD tüketici fiyatları ve perakende satışlar verilerine çevrildi.

Hisse senetlerinin geri çekildiği bir ortamda, Morgan Stanley, değerlemeler yüksek görünse bile, hisse senetlerinde "ağırlığı artır"da kalma ve satıştan kaçınma tavsiyesinde bulundu. New York merkezli bankanın çapraz varlık strateji ekibininn kullandığı mevcut göstergeler, hisse senetlerine yönelmeyi ve yüksek faizli tahvillere düşük bir tahsis ayrılmasını işaret ediyor.

Öte yandan, bugün açıklanan verilere göre, Japonya ekonomisi üçüncü çeyrekte yıllıklandırılmış rakamla yüzde 1.4 büyüdü. Ekonomi önceki çeyrekte yüzde 2.6'lık bir büyüme gerçekleştirmişti. Nikkei 225 Endeksi, geçen hafta çeyrek yüzyılın en yüksek seviyesini görmesinin ardından altı gün üst üste düştü ve Mayıs 2016'dan bu yana en uzun düşüş serisini gerçekleştirdi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İngiltere Merkez Bankası (BOE) yetkilileri Perşembe günü bankanın geleceğine ilişkin konuşacak. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi Cuma günü konuşacak.

*Bir grup Fed yetkilisinden gelecek açıklamalar, ABD merkez bankasının Aralık toplantısında faiz artırımına gidip gitmeyeceğine ilişkin iaşretler içerebilir.

*ABD'de bugün tüketici fiyatları ve perakende satışlar verileri açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 09:28'de yüzde 0.6 aşağıdaydı. Endeks düşüşünü yedinci güne taşıyarak iki ayın en düşük seviyesini gördü.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.1 geriledi ve kaybını beşinci güne taşıyarak yaklaşık üç haftanın en düşük seviyesini gördü.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi endeks düşüşünü yedinci güne taşıdı ve yüzde 0.5 gerileyerek yaklaşık yedi haftanın en düşüğünü gördü.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.8 düştü ve düşüşünü beşinci güne taşıyarak altı haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.3 düştü ve düşüşünü beşinci güne taşıyarak yaklaşık üç haftanın en düşük seviyesini test etti.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.4 ile iki haftayı aşkın sürenin en hızlı düşüşünü yaptı ve yaklaşık üç haftanın en düşüğüne geriledi.

Para Birimler

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 gerileyerek yaklaşık dört haftanın en düşük seviyesine indi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek 1.1845 ile yaklaşık dört haftanın en yüksek seviyesine çıktı ve yükselişini altıncı güne taşıdı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.3198 ile iki haftanın en güçlü seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan ile yaklaşık üç haftanın en büyük düşüşünü göstererek yüzde 2.33 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan yaklaşık üç haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 0.37 ile bir haftanın en düşük seviyesine geriledi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan ile yaklaşık iki haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 1.285'e indi.

Emtia

*Altın yüzde 0.3 ile son bir haftanın en büyük çıkışını gerçekleştirerek ons başına 1,284.71 dolara ulaştı.

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.8 düşüşle varil başına 55.23 doalra inerek yaklaşık ik haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Asya

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 2 aşağıda kapandı ve Eylül 2016'dan bu yana en uzun düşüş serisini gerçekleştirdi. Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.6 geriledi.

*Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.6 ve Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.3 düştü.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1 ve Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.8 geriledi.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.6 ile 10 haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek 112.75 ile yaklaşık dört haftanın en güçlü seviyesine geldi.

(14:00'te güncellendi)