Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'deki Piyasa Hattı programına konuk olan Nurol Yatırım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Akkurt Döviz artışı bu şekilde sürerse Merkez'in faizler konusunda adım atması gerekebileceğini belirtti.

Merkez Bankası'nın son dönemde reaksiyonel adımlar attığını, oysa piyasanın önünde gitmesi gerektiğini belirten Akkurt "Türkiye ekonomisinin trendlerine bakan biri her yıl son çeyrekte döviz ve enflasyonun arttığını biliyor. Ona göre önlem almak bence elzemdi. Biz yine biraz reaksiyonel davrandık. Üstüne de siyasi riskler ortaya çıktı." dedi.

 

Dünya genelinde siyasetin ekonomi üzerinde etkisinin arttığını kaydeden Akkurt "Merkez Bankaları daha hazırlıklı gitmek zorunda kalacaklar. İçeride de biraz daha sert önlemler gerekiyor. Çünkü bir tarafta enflasyon, bir yanda kur canımızı acıtıyor. Piyasaya giren TL'nin bir kısmı dövize gidiyor. Halk tekrar dövizi yatırım aracı olarak görmeye başladı. En popüler para cinsi de dolar..Hal böyleyken bir adım önden gitmediğinizde önlemlerin etkileri de zayıflıyor." dedi.

MB'nin kur riski için alınan son önlemlerinin iyi olsa da çok keskin bir önlem olmadığını belirten Akkurt "döviz artışı bu tempoda devam ederse, bu konu enflasyonu da tetikleyecek. Belki yine Ocak'ta Merkez Bankası mecbur kalıp faizde artırım yapabilir" değerlendirmesini yaptı.