Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Çin hisse senetlerindeki gerileme ve Kuzey Kore'nin füze denemesinin ABD hisselerinde dün görülen yükselişi dengelemesi ile karışık seyretti. Dolar, ABD'de vergi indirimlerinin gerçekleşmeye biraz daha yaklaşması ile birlikte sakin seyretti.

Hisse senetleri, ABD'de Standard & Poor's 500 Endeksi'nin (S&P 500) Senato bütçe komitesinin Cumhuriyetçilerin vergi tasarısı konusunda ilerleme sağlamasının ardından yüzde 1 yükselmesi sonrası, Tokyo ve Sydney'de değer kazanırken, Hong Kong'da düştü. ABD vergi tasarısına ilişkin ilerleme dün doları da destekledi. Seul'de işlem gören hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini Kuzey Kore'in son kıtalararası balistik füze denemesine çevirmesi ile birlikte erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi. Bitcoin ilk kez 10,000 dolar seviyesini aştı ve bu yılki fiyat artışını 10 katına çıkardı.

Wellington'da Craigs Investment Partners özel varlık araştırma müdürü Mark Lister, "İnsanlar, düşük olan vergi tasarısının çıkma ihtimalinin yükseldiğini görüyor," dedi ve "Piyasalar olumlu gelişmeler üzerinde odaklanmayı seçiyor: Vergi reformunun ihtimalinina rtıyor olabileceği, halen şirketlerden iyi haberlerin gelmesi ve ekonomik verilerin tümünün oldukça iyi çıkması gibi" şeklinde görüş bildirdi.

Kuzey Kore, yeni kıtalararası balistik füzenin ABD'nin tümünü menziline aldığını açıkladı. Pyongyang'ın dünkü füze denemesi, ABD'nin bu ayın başında bu ülkeyi teröre destek olan ülke olarak nitelemesinin ardından iki aylık sessiz bir dönem sonrası ilk provokasyon oldu. Trump, deneme sonrası yaptığı açıklamada, "bu durumu dikkate alacağız" dedi. ABD ve Japonya, füzenin Japonya zaman dilimine göre Çarşamba günü erken saatlerde, Kuzey Kore'nin batı kıyısından fırlatıldığını ve yüksekten uçarak Japon Denizi'ne düştüğünü açıkladı.

ABD'de verghi tasarısı, Salı günü bütçe komitesinin Cumhuriyetçilerin planını meclis oturumuna göndermek üzere onaylamasının ardından bu hafta maraton görüşmelerine yöneldi. Cumhuriyetçilerden tasarıya muhalefet eden Tennessee senatörü Bob Corker ve Wisconsin senatörü Ron Johnson, oylamadan kısa bir süre önce çekincelerini geri çekti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed Başkanlığına aday gösterdiği Fed Guvernörü Jerome Powell, Washington'da Senato'da "onay oturumu"nda konuşma yaptı ve Aralık toplantısında faiz artırımı için gerekçelerin bir araya gelmekte dolduğunu söyledi. Oturum öncesi yapılan açıklamada, Powell, Fed'in işleyisine, yönetimine ve ekonomiyi yönlendirmesine ilişkin desteğini işaret etti.

ABD'de dün açıklanan Tüketici Güveni Kasım ayında 17 yılın zirvesine çıktı ve bu durum, Amerikalıların ekonomiye ve işgücü piyasasına yönelik bekleyişlerinin arttığını gösterdi. Bu gelişme, küresel hisse senetlerinin yılın sonuna rekor seviyelerde yaklaşması ve küresel finans krizinden bu yana en iyi yıllarından birini tamamlamaya yönelmesinin ardından gerçekleşti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin'de bu hafta resmi ve özel sektörün imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri açıklanacak. Bu verilerin

*Bloomberg Intelligence'a göre, Japonya'da sanayi üretiminin Ekim ayında yükselmesi, ancak TÜFE'nin manşet ve çekirdek veriler arasıonda keskin bir sapma olduğunu göstermesi bekleniyor.

*ABD'de Çarşamba günü üçüncü çeyrek GSYH verisinin ikincisi açıklanacak. Bu veri, Bloomberg Intelligence'a göre, tüketici harcamaları ve stok biriktirmeden dolayı yukarı yönde revize edilebilir. Fed'in enflasyonu izlemede tercih ettiği enflasyon göstergesi olan çekirdek PCE deflatör Perşembe günü açıklanacak.

*OPEC Perşembe günü Viyana'da toplanacak.

Hisse Senetleri

*Japonya'da Topix Endeksi Tokyo saati ile 12:55'te yüzde 0.6 yukarıda seyrediyordu ve Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.3 ve Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 aşağıda.

*Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.5 yükseldi.

*Güney Kore'de Kospi Endeksi yatay seyretti.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları fazla değişmedi. Gösterge endeks Salı günü yüzde 1 yükseldi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti.

*Yen dolar karşısında fazla değişmeyerek 111.47 seviyesinde kaldı.

*Euro dolar karşısında 1.1849 seviyelerindeydi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.3362 seviyesine tırmandı. Parite, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına (Brexit) ilişkin müzakerelerde ilerleme sağlanmasından destek buldu.

*Bitcoin 10,280.91 dolar seviyesinde işlem görüyordu.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi fazla değişmeyerek yüzde 2.32 seviyesinde kaldı.

*Avustralya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.48'e indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.5 düşüşle varil başına 57.68 dolara indi ve düşüşünü üçüncü güne taşıdı. ABD'de özel sektörün açıkladığı verilere göre, ham petrol stokları, Mart ayında sona erecek arz kısıntısı anlaşmasının uzatılmasının görüşüleceği OPEC toplantısı öncesi yükseldi.

*Altın yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,295.57 dolara çıktı. Metal Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füzeye ilişkin açıklmasının ardından yükseldi.