Beklentiyi aşan enflasyon sonrası Merkez beklentileri
Uzmanlar beklentileri aşan ve zirve seviyelere çıkan Kasım ayı enflasyonu sonrası Merkez Bankası'nın 14 Aralık'ta nasıl bir adım atacağını değerlendirdi
Kasım ayında yıllık enflasyonun %12.98 ile 2003 serisinin en yüksek rakamına ulaşması, çekirdek enflasyonun da %12.08'e yükselerek 13 yılın zirvesine çıkması sonrası gözler Merkez Bankası'na çevrildi.
İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu Bloomberg HT'ye yıllık enflasyonun 2003 serisinin en yüksek seviyesi olduğunu hatırlatarak "çekirdek enflasyonda hem B hem C endeksinde yükselilş devam ediyor. Önümüzdeki ay baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyonda bir miktar gerileme bekliyoruz. Yıl sonu beklentimiz %10.5 seviyesinde. Düzeltme olsa da çok sert olmayacaktır" dedi.
FAİZ ARTIŞI GELİR Mİ?
Merkez'in enflasyondan çok çekirdek göstergelere baktığını hatırlatan Kömürcüoğlu bugünkü rakamların da Merkez Bankası'nın faiz artışına gitmesi gerektiğine işaret ettiğini kaydetti. Kömürcüoğlu "Ayrıca TL'de zayıflama devam ediyor, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarında artış var. Hepsini üst üste koyunca Merkez Bankası'nın GLP'de faiz artırabileceğine işaret ediyor. İlk beklentimiz üst tarafta 100 baz puanlık artış ama TL'de iyileşme olursa bu miktarı azaltabilir" değerlendirmesini yaptı.
"MERKEZ'İN ARTIŞI ÇÖZÜM OLMAZ"
Ekonomist Dr. İsmet Demirkol ise faiz artışının çözüm olmayacağına dikkat çekiyor.
Demirkol "Merkez Bankası ortalama fonlamasına bakıyoruz %12.25, enflasyon bunun çok üzerinde. Yıl sonunda enflasyonda % 13'ü görebiliriz...Gıda, alkolsüz içecekler, konut ve ulaştırmanın ntoplam harcama içindeki payı %55 gerçekten çok yüksek, dolayısıyla bizim artık gıda politiaksını ve tarım politikasını net şekilde belirlememiz gerekiyor." dedi.
Merkez Bankası'nın 14 Aralık'taki toplantısında faiz artışı yapsa da çözüm olmayacağını belirten Demirkol "Türkiye'nin bir hikaye yaratması gerekiyor. Merkez Bankası faizleri artırsa bile geride kaldı gibi görüküyor" diye konuştu.