Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin Bloomberg HT'deki Yatırım Kulübü programına konuk oldu.

Enflasyon verisinin aylık bazda beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini kaydeden Sezgin "ilk çeyrek için beklentimiz enflasyonun % 10.5'e gerileyeceği yönündeydi fakat alkollü içecek ve tütün ürünlerinde ÖTV zammı yapılmadığını gördük. Bu artışlar olmazsa yüzde 10'un da altına gerileyebiliriz." diye konuştu.

Sezgin enflasyonun 2018 yılını % 9 - 10 arasında bitirme ihtimalinin kuvvetli olduğunu, küresel olarak da faizlerin yükseldiği bir ortamda Merkez Bankası'nın bir faiz artırımına daha gitme ihtimalinin olabileceğini kaydetti.

Sezgin konuya dair "Fed'in şu anda 3 faiz artışını konuşuyoruz, bilanço küçültmeye de agresif olarak devam edecek. Avrupa Merkez Bankası'ndan faiz artışı konuşulur hale gelecek. Böyle bir ortamda ilave sıkılaşma gerekliliği doğabilir." dedi.

2018'in piyasa koşulları açısından çok zorlu ve riskli olmasını beklemediklerini kaydeden Sezgin "Ancak 2017 kadar da güçlü sermaye akımları beklemediğimiz için zaman zaman oynaklıklar olabilir. Sermaye akımları yavaşladığı dönemde yatırımcılar daha seçici olarak ülke tercihinde bulunabilir. Türkiye enflasyon konusunda bu noktada çok cazip bir konumda değil." yorumunu yaptı.

"FAİZ HAREKETİ BEKLEMEM"

Abank Başekonomisti Serdar Şenol ise "birkaç ay içerisinde yüzde 10 buçuklara düşen enflasyon görürsek MB'nin bekleyeceğini düşünüyorum ve yakın vadede faiz hareketi kesinlikle beklemiyorum. Fonlama yine 1275'ten muhtemelen devam edecek." şeklinde konuştu.

Merkez Bankası'nın faiz hamlesi yapmaktan uzak kalacağını kaydeden Şenol "Birkaç ay içinde daha düşük enflasyon göreceksek sıkılaştırma için istekli olmasını beklemek fazla iyimserlik olabilir. Fiyat istikrarı Merkez Bankası'nın sağlamaya çalıştığı amacı ama ekonomik dengelerin tamamını da göz ardı etmemek lazım. TL'nin de potansiyeline bakarak uzak kalmayı tercih edecektir" değerlendirmesini yaptı.