Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:34'te güncellendi)

Dolar, üç yılın en düşük seviyesine indi ve Hazine tahvilleri, yatırımcıların ABD hükümetinin kapanma görünümünü fiyatlamasıyla gelen satışların ardından dengeye kavuştu. Avrupa ve Asya'da hisseler yükseldi, altın sıçradı. 

Dolar, kaybının bir kısmını geri alsa da altıncı haftayı da düşüşle tamamlamaya yöneldi. ABD'de federal hükümetin geçici fonlaması, Cuma günü sona erecek. 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi, yeniden düşüşe geçmeden önce 2014'ten bu yana ilk kez yüzde 2.64'ün üzerine çıktı. 

ABD varlıklarındaki hareketler, küresel piyasalarda yön belirleyici oldu. Euro, yen, altın ve baz metaller, dolardaki zayıflıktan faydalananlar arasındaydı. Hazine tahvili faizlerini bu hafta yukarı çeken risk iştahı, Avrupa ve Asya'daki hisselerin yukarı yönlü hareketiyle birlikte hala göze çarpıyor. Batı Teksas Petrolü (WTI), kayıplarını genişletti. 

Küresel büyümeye ilişkin iyimserlik, tahvil piyasalarını da yakalıyor gibi görünüyor. Yatırımcılar, dünyanın en büyük ekonomisinde enflasyonun hızlanma görünümünü fiyatlıyor. Çin'de bu hafta açıklanan ve beklentilerin üzerinde gelen büyüme verisi, küresel ekonominin olumlu görünümüne katkı yaptı. Önümüzdeki günlerde ise büyük merkez bankaları, faiz kararlarını açıklayacak. 

Piyasalar

*Stoxx Europe 600 Endeksi, New York'da saat 07:02'de yüzde 0.4 tırmandı ve iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

*MSCI Gelişmiş Ülkeler Dünya Endeksi, yüzde 0.7'lik bir yükselişle tüm zamanların rekoruna ulaştı.

*Japonya'da Nikkei 225 Endeksi, yüzde 0.2 kazandı.

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.5 sıçradı ve kazançlarının altıncı gününde yaklaşık 10 yılın en yüksek seviyesine çıktı. 

*S&P 500 endeks vadelileri, yüzde 0.3 yükselerek tüm zamanların rekorunu kırdı.

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.1'lik bir düşüşle yaklaşık üç yılın en düşük seviyesine geriledi.

*Euro, dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazandı ve üç yıldan daha fazla bir sürenin en yüksek seviyesi olan 1.2264'e çıktı.

*Sterlin, yüzde 0.1 zayıfladı ve 1.3876 dolara indi.

*Yen, dolar karşısında yüzde 0.4 yükseldi ve parite, 110.72'ye geldi.

*ABD'de 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi, bir baz puandan daha az yükselerek yüzde 2.63'e çıktı.

*Batı Teksas Petrolü (WTI), yüzde 0.8'lik bir düşüşle bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi ve varil başına 63.42 dolardan işlem gördü.

*Altın, yüzde 0.6 ile bir haftanın en büyük yükselişini yaptı ve ons başına 1,334.50 dolardan işlem gördü.

(15:34'te güncellendi)