Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:15'te güncellendi)

Dolar Çarşamba günü pek destk bulamadı ve kayıplarına devam ederek son üç yılın en düşük seviyesine indi. ABD endeks vadeli kontratları yukarı yönde hareket ederken, Avrupa hisse senetleri hafifçe yükseldi ve altın kazançlarını sürdürdü.

Dolar, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in dolardaki düşüşün Amerikan ekonomisine dış ticaret yoluyla destek sağladığını söylemesinin ardından önemli paraların neredeyse tümü karşısında değer kaybetti ve düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Bu hareket, ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizinin yükselmesine karşın gerçekleşti. ABD Hazine tahvillerinin faizindeki bu hareket, Euro Bölgesi ekonomisinin 2018 yılının başında daha da güçlendiğini gösteren verilerin ardından, Avrupa tahvillerinin çoğu tarafından da izlendi.

Euronun değer kazanmasının etkisi ile Stoxx Europe 600 Endeksi, yukarıya dönmeden önce gerilerken, gelişen piyasa hisse senetleri yükselişini dokuzuncu güne taşıyarak Nisan 2015'ten bu yana en uzun yükseliş serisini gerçekleştirmeye yöneldi. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerinin rekora çıkan yükseliş serisi devam ediyor. Sterlin, İngiltere'de işsizliğin artması ve ücret artışlarının hafifçe güçlenmesinin ardından değer kazandı.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Davos'ta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "zayıf dolar bizim için iyi" dedi.

Yatırımcılar, gelebilecek yeni haber ve açıklamalar için Davos'taki gelişmeleri yakından izliyor. İş dünyasının önde gelen isimleri ve siyasi elitler, Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantıları için Davos'ta bir araya geldi. Bu yılki toplantılara katılacaklar arasına ABD, İngiltere ve Almanya'nın liderleri de yer alıyor. ABD doları, yatırımcıların dikkatlerini ABD Başkanı Donald Trump'ın korumacı tedbirlerinde yansımasını bulan genişleyen ABD dış ticaret açığına ilişkin artan endişelere çevirmeleri ile birlikte gündemin en önemli maddelerinden bir olmaya devam ediyor.

BNP Paribas Asset Management kıdemli stratejistlerinden Daniel Morris, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Doların para birimlerinin çoğu karşısında değer yitirmesini bekliyoruz," dedi ve "ABD ekonomisinde cari işlemler açık veriyor ve bunun kapatılması gerek. Bunun bir yolu da doların zayıflamasıı" şeklinde görüş bildirdi.

Öte yandan, yen dolar karşısında, dolardaki zayıf seyir nedeniyle, Eylül ayından bu yana ilk kez 110 seviyesini geçti ve Güney Afrika randı Mayıs 2015'ten bu yana ilk kez 12 doların altında işlem gördü. ABD para birimindeki düşüş ayrıca emtia fiyatları üzerinde de etkili oldu. Petrol New York'ta, ABD stoklarının artabileceğine ilişkin işaretlerle yükseldi. Bitcoin 11,000 dolar civarında işlem görüyordu.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Kar sezonu tüm hızıyla devam ediyor. Bu hafta açıklanacak şirket karları arasında Intel, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton,Starbucks ve Hyundai Motor yer alıyor.

*Washington'da bir sondaki değişikliği olmazsa, ABD Başkanı Donald Trump Davos'ta Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantılarına katılacak dünya liderleri ve kıdemli yetkililer arasında yer alacak.

*Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günü faiz kararını açıklayacak.

*İngiltere'de Lordlar Kamarası bu hafta Başbakan Theresa May'in Brexit tasarısını görüşecek.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:36'da yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu ve yükselişini beşinci güne taşıyarak iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.2 yükselerek rekor seviyeye tırmandı.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.5 ile üç haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü yaparak üç haftanın en düşük seviyesine indi.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü ve son bir haftanın ilk düşüş hareketini gerçekleştirdi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.1 tırmandı ve yükselişini dokuzuncu güne taşıdı.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 yükselerek rekor seviyeye tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.7 gerileyerek üç yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 tırmanarak 1.2336 ile üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 1.1 değer kazanarak 1.4157 ile 19 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.7 yükselerek 109.53 ile 19 haftanın en güçlü seviyesine ulaştı.

*Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 0.5 yükselerek 11.9685 ile yaklaşık üç yılın en güçlü seviyesine geldi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan yükselerek yüzde 2.64'e çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvilllerinin faizi iki baz ile yaklaşık iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 0.59'a tırmandı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan yükselerek yüzde 1.392 ile üç ayın zirvesine çıktı.

Emtia

*Altın yüzde 0.7 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek ons başına 1,350.66 dolar ile yaklaşık 17 ayın zirvesine tırmandı.

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.4 yükselerek varil başına 64.70 dolar ile iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

(16:15'te güncellendi)