Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Doları, bir önceki seansta üç yılın yeni en düşük seviyesine inmesinin ardından Perşembe günü Asya'daki işlemlerde kayıplarını genişletti. 

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Dünya Ekonomik Forumu'nun düzenlediği Davos Zirvesi'nde bulunduğu "Zayıf dolar dış ticaret için olumlu" açıklamasının ardından dolardaki satışları tetikledi. 

Mnuchin'in yorumları, doların altı büyük para karşısındaki durumunu gösteren Dolar Endeksi'ni 2014 yılının Aralık ayından bu yana olan en düşük seviyesine çekti. Gösterge, Perşembe günü de yüzde 0.2 düştü ve Ocak ayı boyunca yüzde 3.4 kaybetti.

Yen, dolar karşısında yüzde 0.2 güçlendi ve parite, 109.04 seviyesine indi. Japonya para birimi, dolar karşısında bir önceki seansta yüzde 1 değer kazanmıştı. Sterlin, dolardaki zayıflama ile Brexit oylamasından bu yana ilk kez 1.43 seviyesinin üzerinde işlem görmesinin ardından yüzde 0.3 daha yükseldi ve 1.4287 dolardan işlem gördü. 

Euro, dolar karşısındaki yukarı yönlü eğilimini sürdürüyor ve Avrupa Merkez Bankası'nın politika kararının öncesinde üç yılın en yüksek seviyesi olan 1.2432'den işlem görüyor. 

Tokyo'da Societe Generale Döviz ve para piyasası satış birimi yöneticisi Kyosuke Suzuki, "Dolar piyasası, Davos'ta diğer ülkelerden yetkililerin ABD ticaret politikasına ilişkin endişe belirtme ihtimali ile birlikte hassaslaşacak" dedi ve "Euro, Avrupa Merkez Bankası güvercin bir tutum sergilerse düşebilir, ancak yatırımcılar, kısa pozisyonları azaltarak aşağı yönlü hareketi kısıtlıyor gibi görünüyor" diye konuştu.