Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD, Rusya'nın en zengin 96 kişisini "oligark" olarak tanımladı ve 104 üst düzey hükümet şahsını geçtiğimiz yılki yaptırımlar altında listeye aldı. ABD'nin bu hamlesi, 2016 yılı başkanlık seçimlerine müdahale etmek ile suçlanan Kremlin üzerindeki baskıyı artırdı. 

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, oluşturulan isim listesindeki şahısların cezaya çarptırılmayacağı veya herhangi bir yaptırımla karşılaşmayacakları belirtildi. Ancak, listenin yayımlanmasından haftalar önce, Rus işadamları ve yetkilileri, listeye alınmaları ihtimaline karşı endişe göstermişti. 

Hazine Bakanlığı, liste oluşturulurken "nesnel ölçütler" kullanıldığını belirtti. Yapılan açıklamaya göre, listede, "oligarşi" grubu için 1 milyar dolar ve üzerinde net servet baz alınırken, "üst düzey siyasi şahıslar" için ise yasadan bilindiği üzere resmi pozisyonlar dikkate alınmış. 

Listedeki işadamları arasında, Arkady Rotenberg gibi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile olan yakın bağları sebebiyle yaptırım cezası almış şahıslar yer alıyor. Listede Kremlin'den uzak olarak görülen bankacı Oleg Tinkov ve Sergey Galitsky de bulunuyor. 

Listede bulunan hükümet yetkilileri arasında Başbakan Dmitry Medvedev ve Enerji Bakanı Alexander Novak gibi isimlerle birlikte kamu şirketi yöneticileri ve Kremlin'in Rusya'nın bölgelerindeki temsilcileri yer alıyor.