Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:45'te güncellendi)

Haftaya damgasını vuran küresel hisse senetlerindeki satış dalgası, ABD endeks vadeli kontratlarının yükselmesi ve Avrupa hisse senetlerinin hafifçe değer kazanmasının ardından yumuşama işaretleri gösteriyor. Dolardaki düşüş, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Ulusa Sesleniş" konuşması ile birlikte daha da derinleşirken, euro, enflasyon verisi sonrası yukarı yönde hareket etti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, oldukça yoğun şirket kar açıklamaları ile birlikte kazançlarını geri vermesine karşın yeşil bölgede kalmayı başardı. Dolar, ABD Trump'ın konuşmasında ABD politikasına karşı fazla bir işaret vermemesi ile birlikte önemli para birimlerinin neredeyse tümü karşısında değer kaybetti ve tahvillerin çoğu, Japonya Merkez Bankası'nın varlık alımlarını artırması ile birlikte değer kazandı. ABD'nin gösterge 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi düştükten sonra yüzde 2.7 civarında dalgalandı. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Japonya hisselerindeki düşüşün endeksin genelini baskı altına alması sonrası düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Sterlin, Başbakan Theresa May'in ticari görüşmelerde bulunmak için Çin'e gitmesi ile birlikte değer kazandıktan sonra kazancını geri verdi.

Hisse senedi piyasaları oldukça ilginç bir ayın sonuna geldi. Önemli piyasalardaki endeksler kaydadeğer yükselişler gerçekleştidikten sonra MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Eylül 2016'dan bu yana en büyük iki günlük düşüşü gerçekleştirdi. Yatırımcıların dikkatleri, yukarı trendin tekrar başlayıp başlamayacağını görmek için Çarşamba günkü Fed faiz kararına, hızlanan kar sezonuna ve önemli ekonomik verilere çevrildi.

Diğer taraftan, petrol düşüşünü sürdürdü ve sanayi metalleri kayıplarını tersine çevirdi. Çin'de imalat sanayi göstergesi beklenenin altında kalırken, hizmet sektörü göstergesi tahminlerin üzerinde geldi.Güney Afrika randı, Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın geleceğinin bir kez daha belirsiz hale gelmesinin etkisiyle yaklaşık 3 yılın zirvesine tırmandı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed politika yapıcıları Çarşamba günü toplanacak. Bu, Janet Yelllen'ın, süresinin dolmasından dolayı, başkanlık ettiği son toplantı olacak.

*Teknoloji devleri Microsoft Corp., Facebook Inc., Alibaba Group Holding Ltd.,Apple Inc., Alphabet Inc. ve Amazon.com Inc. karlarını açıklayacak. Büyük şirketlerden Exxon Mobil Corp., Merck & Co. Inc., Roche Holding AG, Daimler AG ve Deutsche Bank AG da karlarını açıklayacak.

*ABD'de işverenler, Cuma günü açıklanacak olan veri öncesi ekonomistlerin tahminlerine göre, Ocak ayında muhtemelen bir ay önceye göre daha fazla kişiye istihdam sağlayacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:47'de yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.4 yükseldi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 düşerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek altı haftanın en düşük seviyesine indi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.6 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 gerileyerek üç yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.4 değer kazanarak 1.2451 ile üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanrak 1.4166 ile bir haftanın en yüksek seviyesine tırmandı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 108.85 seviyesine indi.

*Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 1 yükselerek yaklaşık 3 yılın zirvesine çıktı.

*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.6 yükseldi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.71'e indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan gerileyerek yüzde 0.68'e düştü.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan çıkışla yüzde 1.46 ya ulaşarak son bir yılın en yüksek seviyesini gördü ve yükselişini altıncı güne taşıdı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.6 düşerek varil başına 64.09 dolar ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Altın yüzde 0.3 değer kazanrak ons başına 1,343.12 dolar ile son bir haftanın zirvesine ulaştı.

(16:45'te güncellendi)