Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin son 12 aylık ihracatının önceki yıla göre yüzde 10,1 artarak 158 milyar dolar olduğunu belirterek, "İnşallah 1-2 ay içerisinde ihracatta 160 milyar dolar barajını da aşacağız. Yıl sonunda ise 170 milyar doların üzerine çıkacağız." dedi.

Büyükekşi, 2018'in ocak ayına ilişkin ihracat verilerini Toyota'nın Sakarya Fabrikası'nda düzenlenen toplantıda açıkladı. Konuşmasının başında "Zeytin Dalı Harekatı"na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Büyükekşi, bu mücadelede sürdürülebilir başarının, arkasındaki güçlü ekonomi ile mümkün olduğunu söyledi.

"Kahraman ordumuzun ihtiyaç duyduğu Dövizi ülkemize kazandırmak biz ihracatçıların boynunun borcu." diyen Büyükekşi, ihracatta yeni rekorların Zeytin Dalı Harekatı'na verilecek en iyi destek olduğunu anlattı.

İhracatçıların ülkeye kazandırdığı fazladan her bir doların terörizme karşı verilen mücadelede adeta bir kurşun kadar etkili olacağını dile getiren Büyükekşi, Harekat kapsamında çarpışan askerlere başarı diledi.

Ocak ayı rakamlarını açıklayan Büyükekşi, 2016 yılında "İlk 1000 İhracatçı Firma" araştırmasında 7 firması bulunan Sakarya ilinin, 2017'de ihracatını 2 kattan fazla artırdığını, yaptığı 5,2 milyar dolar ihracat ile en fazla ihracat yapan 7'inci il olduğunu anımsattı.

Mehmet Büyükekşi, toplantıya ev sahipliği yapan Toyota'nın 2017 yılında yüzde 25 artış yaşanan ABD ihracatının yarısını karşıladığını anlattı.

Bu yılın ilk ihracat verilerini paylaşan Büyükekşi, şu bilgileri verdi:

"Son 12 aylık ihracatımız, bir önceki yıla göre yüzde 10,1 artarak 158 milyar dolar oldu. İnşallah 1-2 ay içerisinde ihracatta 160 milyar dolar barajını da aşacağız. Yıl sonunda ise 170 milyar doların üzerine çıkacağız. Diğer taraftan, TİM verilerine göre, 2016 Kasım ayından bu yana, yani 1 yıldan uzun bir süredir ihracatta artış açıklıyoruz. Sektörel bazda Ocak ayında en fazla ihracatı, her zaman olduğu gibi 2,3 milyar dolarla otomotiv sektörümüz yaptı. Bu sektörümüzün ihracatı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,8 arttı. Otomotiv sektörümüzü, 1,43 milyar dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon, ve 1,35 milyar dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.

Ocak ayında en fazla ihracat artışı yaşayan sektörlerimiz ise, yüzde 153 ile zeytin ve zeytinyağı, yüzde 42,3 ile deri ve deri mamulleri, yüzde 32 ile makine ve aksamları sektörleri oldu. Genele baktığımızda ise, tarım ihracatımız yüzde 14,9 sanayi ürünleri ihracatımız yüzde 16,5 ve madencilik ürünleri ihracatımız yüze 19,4 arttı."

"AB'ye ihracat yüzde 22 arttı"

İhracat pazarlarımıza bakıldığında ocak ayında 161 ülke ve bölgeye ihracatın arttığını bildiren Büyükekşi, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeden, Almanya'ya yüzde 18,3, İngiltere'ye yüzde 11,4, İtalya'ya yüzde 17, ABD'ye yüzde 20,4, İspanya'ya yüzde 30,9 ihracat artışı yaşandığını, en fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında ise en yüksek artışın yüzde 79,9 ile Yunanistan'da yakalandığını bildirdi.

TİM Başkanı Büyükekşi, ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, AB'ye ihracatın yüzde 22,6, Afrika'ya yüzde 8, Bağımsız Devletler Topluluğu'na yüzde 23,8, Kuzey Amerika’ya ise yüzde 26,5 arttığını, Orta Doğu'ya ise yüzde 2,6 azaldığını aktardı.

"Ocak ayında AB'nin ihracatımızdaki payı 52,6 oldu." diyen Büyükekşi, Türkiye'deki 60 ilin ocak ayında ihracatını artırdığını, 20 ilin ihracatının ise gerilediğini dile getirdi.

İstanbul'un 5,1 milyar dolar, Bursa'nın 1,1 milyar dolar, Kocaeli'nin 981 milyon dolar, İzmir'in 794 milyon dolar ve Ankara'nın 525 milyon dolar ile ilk 5'te yer aldığı bilgisini aktaran Büyükekşi, ilk 10'da en yüksek ihracat artışını ise yüzde 53,2 ile Manisa'nın gerçekleştirdiğini söyledi.

"Ocak ayında parite etkisi pozitif yönlü olarak 842 milyon dolar oldu"

Parite değişimlerinin ihracata etkisine değinen Büyükekşi, ocak ayında parite etkisinin pozitif yönlü olarak 842 milyon dolar olduğunu, bunda özellikle Avro-Dolar paritesinin geçen seneye göre daha yüksek olması etkisinin bulunduğunu dile getirdi.

Büyükekşi, TİM bünyesinde yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi vererek, girişimde yaşanan gelişmelere yönelik şunları söyledi:

"Bizler hiçbir zaman, Ar-Ge, inovasyon, tasarım, marka ve girişimciliği gündemimizden eksik etmeyeceğiz. Başarının bu beş parametrede gizli olduğunu çok iyi biliyoruz. İhracat Bilgi Platformumuz, bu alanlarda bizlere destek olacak. Son verilere göre 2017 yılında 162 girişimimiz, melek ve girişim sermayelerinden 103 milyon dolar yatırım aldı. 100 milyonun üstü birinci lig oluyor. Biz de ilk defa bu lige çıktık. Bunun yanında, özel sermaye yatırımlarıyla beraber girişimcilerimize yapılan toplam yatırımlar 177 milyon doları geçti. Böylece 2017 yılı bu anlamda tüm zamanların en çok yatırım yapılan dönemi oldu."

Büyükekşi, hizmet ihracatçılarına yönelik çalışmalar yapacak Hizmet İhracatçıları Birliği’nin kurulmasıyla ilgili çalışmaları tamamladıklarını belirterek, "Hedefimiz bunu Nisan ayına yetiştirmek. Hizmet ihracatıyla ilgili faaliyetleri bulunan tüm şirketlerimizden TİM'e konuyla alakalı başvuruda bulunmalarını rica ediyoruz." çağrısında bulundu.

AA