Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ), artan tahvil faizlerini kontrol altına almak amacıyla Cuma günü tahvil alımlarını artırarak politika normalleşmesine gidileceği spekülasyonunu bastırdı. 

Fed, faiz artışları yolunda ilerlerken ve Avrupa Merkez Bankası, parasal teşvik programından ne zaman çıkılmaya başlanacağını görüşürken küresel çapta artan tahvil faizleri ve güçlenen yen, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nun üzerindeki baskıyı artırdı. 

Japonya'da 10 yıllık tahvillerin faizi, bu hafta yüzde 0.1 seviyesine yaklaştı. Bu seviye, bankanın yüzde 0'lık hedefinin oldukça üzerinde. 

Eski BOJ yetkilisi ve Daiwa Securities'de üst düzey ekonomist Maiko Noguchi, "Japonya Merkez Bankası, bir süre daha sıkı duramazdı" dedi ve "Faizlerin biraz daha yükselmesine izin vermek, bankanın politika normalleşmesine gitmekte olduğu spekülasyonunu artıracaktı" diye konuştu. 

Banka, Cuma günü Temmuz'dan bu yana ilk kez sabit bir oranda sınırsız tahvil alımı önerdi. Yapılan açıklamada, 10 yıllık tahvillerin yüzde 0.11'lik sabit faizden alınacağı belirtildi.