Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yatırım Kulübü programına konuk olan Turkey Macro View Danışmanlık Başekonomisti İnanç Sözer bu yıl genelinde enflasyonun çift haneye yakın seviyelerde dalgalanacağını söyledi.

Sözer enflasyonda Ocak ayında düzeltmeyi zaten beklediklerini, ocak ayında mevsim koşullarınn daha iyimser geçtiğini, bunun da taze meyve sebze fiyatlarına görece pozitif yansıdığını bildirdi.

Sözer "Geçen yılı yüksek gıda enflasyonuyla tamamlamıştık, dolayısıyla gıdada düzeltme zaten bekliyorduk, bu düzeltme daha keskin oldu." dedi.

Bu sene başta tütün fiyatlarında yapılmayan zamlar olmak üzere maliye politikasının enflasyonu düşürmeye daha odaklı olduğunu kaydeden Sözer enflasyonda 'güzel bir düzeltme' olduğunu ancak yılın kalanına doğru belirsizliğin sürdüğünü belirtti.

Sözer "Nisan'a kadar muhtemelen enflasyonda tek hanelere doğru yavaşlama göreceğiz ama Nisan'dan sonra baz etkisinin terse dönmesi, Maliye'nin vergi artışlarını Temmuz'da yapma ihtiyacının doğması enflasyonun yılın 2. yarısında yüksek kalmaya devam edeceğine işaret ediyor. Bu yıl genelinde enflasyonun çift hane etrafında dalgalanacağını söyleyebiliriz" değerlendirmesini yaptı.