Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yeni Fed Başkanı Jerome Powell'ın görevdeki ilk gününde, hisselerin gerilemesi ve uzun vadeli faizlerin de buna cevap olarak düşmesiyle birlikte volatilite arttı. 

S&P 500 Endeksi, Pazartesi günü yüzde 4.1 ile 2011'den bu yana olan en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Ekonomistler, Powell ve ekibinin nasıl hareket edeceğini sorguluyor. Hisselerdeki düşüş, Salı günü Asya'daki işlemlerde de devam etti. ABD endeks vadelilerinde de aşağı yönlü hareket sürüyor. 

 

Washington merkezli Cornerstone Macro LLC'nin ortağı ve eski Fed ekonomisti Roberto Perli, "Dow Jones 1,000 puan aşağıda - bu dikkat çekici" dedi ve "Borsanın böyle bir tepki vermesinin altında temel bir sebep mi var, bu anlaşılmaya çalışılıyor. Ekonomiyle ilgili bir sıkıntı mı var, yoksa ekonomi geçmişteki fazlalıklarını geri mi variyor" ifadesini sözlerine ekledi. 

Borsadaki bu düşüş, Fed'in faiz artışı görümündeki marjinal ama önemli değişikliğin ardından geldi. ABD'de ortalama saatlik kazançlar, Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.9 sıçrayarak yatırımcıların Fed'in bu yıl üç faiz artışı gidişatını sürdürüp sürdürmeyeceği konusunu yeniden irdelemelerine yol açtı.