Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:30'da güncellendi)

Küresel hisse senetlerindeki satış dalgası, önce Asya ve ardından da Avrupa piyasalarındaki sert düşüşlerle birlikte Salı gününe yayıldı ve küresel hisse senetlerinin gösterge endeksi 2015'ten bu yana en büyük üç günlük düşüşünü gerçekleştirdi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları sakinleşmeden önce dalgalı bir seyir izlerken, ABD Hazine tahvilleri düştü ve dolar hafifçe geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi gün içinde Haziran 2016'dan bu yana en düşük seviyesini gördü ve endeksteki sanayi sektörlerinin her biri en az yüzde 2 düştü. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi düzeltme durumuna girerken, 1,000'in üzerinde hisseyi kapsayan MSCI Asya Pasifik Endeksi'ndeki hisselerin çoğu aşağı yönde hareket etti. Tüm bu kırmızı denizi ortasında, aralarında altın ve Avrupa tahvillerinin bulunduğu güvenli liman niteliğindeki bazı varlıklar yükseldi. S&P 500 endeks vadeli kontratları düşük açıldı ve ardından kayıop ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı.

Fidelity International'ın çoklu varlık baş yatırım yetkilisi James Bateman, "Açık olalım: Finans tarihinin geniş yelpazesinde, bu, haber değil," dedi ve "'Düzeltme" kavramının bir yaratık olarak düşünüldüğü ve hisse senetlerinin bir süreliğine durdurulamaz bir tek yön hareketi yapacağının hissedildiği bir dünyada, bir geri çekilmenin normalliği daha acılı hissedilebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Yükselen tahvil faizleri ile başlayan hareket, yatırımcıların oldukça yüksek seviyelerde seyreden şirketlerin karlılığını düşürecek enflasyonun ve yüksek faizlerin geri dönmekte olduğuna ilişkin endişeleri ile birlikte, hisse sentlerinde küresel olarak yayılan bir satış dalgasına dönüştü. Traderlar şimdi bu noktada hareketşn nasıl devam edeceğini izleyecek. Hisse senetlerinde süregelen bir düşüş, piyasada güveni azaltabilir, borçlanmaları zorlaştırabilir ve küresel büyümeyi olumsuz etkilemeye başlayabilir.

Diğer taraftan, petrol düşüşünü üçüncü güne taşırken, metaller Pazartesi günkü yükselişin ardından satışlara dahil oldu. Bitcoin düşüşünü altıncı güne taşıdı ve bir ara Ekim ayından bu yana ilk kez 6,000 doların altını gördü.

Piysalarda izlenecek önemli olaylar şöyle:

*Rusya, Hindistan, Brezilya, Polonya, Romanya, İngiltere, Yeni Zelanda, Sırbistan, Peru ve Filipinler'de merkez bankaları para politikası toplantılarını gerçekleştirecek.

*Kar sezonu devam ediyor. Bu hafta karlarını açıklayacak önemli şirketler arasında General Motors, Walt Disney, SoftBank, Sanofi, Philip Morris, Total, Tesla, Rio Tinto, L’Oreal ve Twitter yer alıyor.

*Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan ve New York Fed Başkanı William Dudley konuşma yapacak merkez bankacılar arasında yer alıyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 09:59'da yüzde 1.9 aşağıdaydı. Endeks 19 ayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü yaptı ve kayıplarını yedinci güne taşıyarak beş ayın en düşük seviyesini gördü.

*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.1'den az düştü.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 3.4 ile 19 ayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü göstererek yaklaşık altı haftanın en düşük seviyesine indi.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 1.9 ile yaklaşık 10 ayın en büyük düşüşünü göstererek 10 ayın en düşük seviyesine indi ve kayıplarını altıncı güne taşıdı.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 2.9 ile 15 ayın en büyük düşüşünü göstererek yaklaşık beş haftanın en düşük seviyesine indi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.2402 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.3991 seviyesine çıktı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 109.00 ile son bir haftanın en güçlü seviyesine ulaştı.

*Güney Afrika randı yüzde 0.5 yükselerek 12.0667 seviyesine çıktı.

*MSCI Gelişem Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.1 düşerek iki haftanın en düşük seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 2.73'e tırmandı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan ile iki ayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü yaparak yüzde 0.69 ile son bir haftanın en düşük seviyesine geriledi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan ile yaklaşık beş haftalık sürenin en büyük düşüşünü yaparak yüzde 1.506 ile son bir haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.7 gerileyerek varil başına 63.70 dolar ile iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,343.10 dolara çıktı