Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Piyasalardaki çöküş sonrası beklentiler ne yönde?

Piyasalardaki çöküş sonrası beklentiler ne yönde?

Uzmanlar dün Wall Street'te başlayan ve diğer piyasalara da sirayet eden 'çöküş'ü değerlendirdi

Giriş: 06 Şubat 2018, Salı 10:39
Güncelleme: 06 Şubat 2018, Salı 10:40

ABD borsaları dün 6.5 yılın en sert düşüşünü yaşadı, Dow Jones Endeksi 15 dakika içinde 1.600 puan ile tarihinin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. S&P 500 volatilite endeksi VIX %116 artarak 37.3’e yükseldi. Asya borsaları ve Borsa İstanbul da satışlardan etkilendi. İçeride BİST 100 Endeksi yeni güne %2'nin üzerinde kayıpla 3 ayın en büyük düşüşünü kaydetti, satışların TL'ye etkisi sınırlı kaldı.

QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede sert satışların yatırımcıların düşüşler öncesinde bir takım riskleri hiç fiyatlamamasından ve risk iştahının 'olması gerekenden yüksek' olmasından kaynaklandığını belirtti.

Kudaloğlu "Yatırımcılar birçok riski göz ardı etmişti, bunlar şimdi fiyatlanmaya başlandı. Dow Jones vadeli kontratlarında son 3 günde %10'ları geçen düşüş var..Bu bozulan görünümün bir anda toparlanmasını beklemek zor. Ama sert düşüşler sonrası ABD piyasalarında bir miktar tepki gelebilir. Ama özellikle 2017 yılı boyunca devam eden pozitif hava bozuldu, yatırımcıların tüm piyasalarda temkinli kalmasında fayda var" dedi.

Son düşüşlerin içeride yansımasının önümüzdeki günlerde de görülebileceğine dikkat çeken Kudaloğlu "endekste de görünüm zayıflamış durumda. Bu noktalarda tepki gelebilir ama sert düşüş sonrası bu tepkileri düzeltme olarak kabul etmek lazım. Ben önümüzdeki günlerde yukarı yönlü düzeltmelerin sınırlı kalabileceğini düşünüyorum" dedi.

"SATIŞA NEDEN OLAN MAKRO GELİŞME YOK"

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte satışların son 3 senedir ilk defa tüm varlık sınıflarına yansıdığına dikkat çekti. Ökte "FX'e yansıyan satışlar oldu, emtiaya yansıdı. Hisse sene piyasalarından para çıkşları geçen hafta başlamıştı. Son 2 senedir piyasalarda düzeltme olmadan bir ralli görülmüştü." dedi.

Bu düzeltmeye neden olan herhangi bir makro gelişme olmadığını ve içeride borsadaki düşüşün de çok normal olduğunu belirten Ökte "2 haftadır gelişen ülkelerden pozitif ayrışıyorduk..Borsa 12 ayda 76 binden 121 bine yani %59 ralli yapmış, borsada küresel piyasalara paralel satış olması çok normal" değerlendirmesini yaptı.

T-Bank Hazine Pazarlama Müdürü Cumhur Örnek ise "Geçen sene Dow Jones'un performansına bakınca geçen yılın 2. yarısında her ay yüzde 1.5-2'lere varan yükselişler vardı. Pek çok jeopolitik gelişmeye veya Trump'ın çektiği sıkıntılara rağmen endeks bu yıla da %5 civarında getirilerle başlamıştı.

Fed'in son karar metninde ilave sıkılaştırma olasılığının eklenmesi Avrupa borsalarına satışı getirmişti. Cuma günü istihdamda olumlu performansın da enflasyon beklentilerini artırmasıyla ABD 10 yıllıkları da 2.90'lara hızla yaklaşmıştı. 2011'den beri gördüğümüz en sert düşüş gerek Asya, gerek ABD, belki de Avrupa borsalarını da olumsuz etkileyecek." dedi.

DOLAR/TL'YE ETKİSİ

HSBC Portföy Yönetimi'nden İbrahim Aksoy yolladığı notta küresel piyasalardaki hareketin TL’yi de olumsuz etkilese de bu etkinin oldukça sınırlı kaldığını belirtti.

Aksoy "Cuma günü ABD’de ücret enflasyonun beklentinin oldukça üzerinde açıklanması enflasyonun da artacağı kaygılarına neden olarak küresel hisse senedi piyasalarında sert bir satışa neden oluyor. Yabancı yatırımcıların olası negatif haberler ya da dolarda küresel değerlenmenin devamıyla TL’de yüklü pozisyonlarını bir kez daha kapatabilecek olması Lira konusunda temkinli görüşümüzü korumamıza neden oluyor" yorumuna yer verdi.

Ak Yatırım ise şu değerlendirmeyi yaptı; "Türev enstrümanların etkisiyle hisse senedi ve VIX hareketi agresif olmaya devam edebilir. Hisse senetlerinde en azından 200 günlük ortalamanın altına gelinmesi kısa vadede düşüşün yavaşlamasına neden olabilir. Örneğin S&P500’de %4,5’lik bir düşüş daha görülmesi normal olabilir.

Gelişen ülke hisse senetleri arasında MSCI Turkey’in pozitif ayrıştığını görüyoruz. BIST 100’de 116 bin altında kapanışlar satışları bir miktar daha tetikleyebilir."