TEB'in 2017 net karı 1 milyar 68,8 milyon lira
Türk Ekonomi Bankası'nın 2017 yılı net karı 1 milyar 68,8 milyon lira oldu
Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB) 2017 yılı net karı 1 milyar 68,8 milyon lira oldu.
TEB'den yapılan yazılı açıklamayla şirketin 31 Aralık 2017 tarihli finansal sonuçları paylaşıldı. Buna göre, şirketin aktif toplamı yılın başından itibaren yüzde 8 artarak 85,8 milyar liraya ulaşırken, net karı 1 milyar 68,8 milyon lira olarak olarak gerçekleşti. Krediler TEB'in 2017 yılında toplam aktiflerinin yüzde 74'ünü oluştururken, toplam 63,3 milyar liralık kredilerin yarıya yakını KOBİ'lere kullandırıldı.
Bankanın 2017 yılında takipteki kredilerinin oranı yüzde 3,02 seviyesinde gerçekleşirken, aynı dönemde toplam mevduat yüzde 12 artarak 55,6 milyar liraya ulaştı. Sonuçlara göre, TEB'in özkaynakları yüzde 16 oranında artarak 9 milyar liraya ulaşırken, sermaye yeterlilik rasyosu, hedefin üstünde yüzde 16,12 olarak gerçekleşti.
Açıklamada yer alan bilgilere göre, gelişen teknolojiyi operasyon süreçlerinde kullanırken müşteri odaklı anlayışıyla bankacılık iş modellerini ve hizmet kanallarını geliştirmeyi sürdüren TEB, 2017 yılında dijital ve fiziki şubeyi birleştirdiği yeni şube konsepti, pilot olarak başlatılan TEB Pratik Şube ile Türkiye'nin dört bir yanındaki banka ATM'lerinde yeni bir dönem başlatmayı amaçlıyor. TEB, Denizli ve İstanbul'da pilot uygulamasını başlattığı TEB Pratik Şubeleri Türkiye genelinde yaygınlaştırmayı hedefliyor.
KOBİ'leri geleceğin sanayisine hazırlamayı planlayan banka, bu kapsamda KOBİ Akademi çatısı altında düzenlemeye başladığı "Endüstri 4.0 Buluşmaları" ile 2017 yılında 2 bini aşkın iş insanına Endüstri 4.0 kavramı, Endüstri 4.0'ın ülke sanayi ve ekonomisine etkileri, Endüstri 4.0'a adaptasyon gibi konularda bilgi aktardı.
- 17 ilde 10 bin girişimci ve girişimci adayına ulaştı
TEB, Kadın Akademisi ile kadınların iş hayatında karşılaştıkları zorlukları ortadan kaldırmak ve onların iş hayatında eşit rekabet edecek seviyeye gelmelerine destek olmak için özel eğitimler düzenlemeyi 2017 yılında da sürdürdü. Kadın Akademisi ile işletme sahibi kadınlara özel olarak 17 ilde düzenlediği 25 eğitim etkinliğinde 3 bin kadın patrona ulaşan TEB, KOBİ Akademi buluşmalarıyla Türkiye genelinde düzenlediği 113 etkinlikte 26 binden fazla insanı ile bir araya geldi.
Banka, Girişim Bankacılığı ile girişimcilere elde ettikleri finansmanla fikirlerini nasıl işe dönüştürebileceklerinden projelerini nasıl pazarlayacaklarına kadar her konuda yol gösteren bankanın 2017 yıl sonu itibarıyla danışmanlık verdiği 236 firma ile birlikte desteklediği toplam girişimci sayısı 572'ye ulaşırken, toplam 17 ilde 23 farklı başlık altında düzenlediği 315 eğitimle 10 bin girişimci adayına ve aktif girişimciye ulaşıldı.
2017 yılında TİM-TEB Girişim Evleri'ni ilköğretim çağındaki çocuklara açarak, birer maker atölyesi haline getiren TEB, çocukları teknolojiyle ‘kendin yap’ kültürünü buluşturan maker hareketi ile tanıştırdı. Bugünün çocuklarının yarının büyük girişimcileri olacağına inanan ve onları destekleyen "TEB Minik Maker'ler İş Başında" projesiyle Anadolu'daki çocukların büyük şehirlerde yaşayan çocuklarla fırsat eşitliğine sahip olmasından yola çıkan TEB, İstanbul, İzmir, Denizli, Gaziantep, Trabzon, Mersin, Bursa, Konya ve Edirne olmak üzere dokuz farklı ilde açılan TİM-TEB Girişim Evi'nde öğrencilere "3 boyutlu yazıcılar", "Arduino", "Kodlama" ve "Makey Makey" maker eğitimleri verdi. Proje sonunda 72 okulda 500’den fazla 3'üncü ve 4'üncü sınıf öğrencisine ulaşıldı.
TEB, mobil bankacılık kanalı CEPTETEB ile müşterilerine bankacılık işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde yapmalarını sağlamaya devam ederken, CEPTETEB, 2017 yıl sonu itibariyle 475 bin müşteriye ulaşmıştır. Bu kapsamda banka, "CEPTETEB Konut Kredisi" ürünü ve "Finans Koçu" uygulamasını da hayata geçirdi.
AA