Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalara gelen iki günlük rahatlığın ardından yatırımcılar, ABD hisselerinde düzeltmeye sebep olan unsurlar üzerinde teoriler oluşturuyor. Borsadaki bu düşüşe artan tahvil faizleri mi, gizli pozisyonlarından çıkan hedge fonları mı, şişirilmiş değerlemeler mi yoksa bunlar haricinde bir unsur mu yol açıyor sorusu cevaplanmaya çalışılıyor. 

Borsadaki çöküşe ilişkin ekonomistlerden gelen farklı yorumlar şöyle;

Faiz tartışmaları

MUFG Union Bank baş finans başekonomisti Chris Rupkey, "Düşük faiz dönemi sona erdi. Bu demek oluyor ki, artık herkesçe bilinen dönemden çıkıyoruz ve bu hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Borsa, ana bir ekonomik gösterge ve şu an, ekonominin aşağı yönde hareket edeceğini gösteriyor. Fed'in Mart ayında Powell'ın başkanlığında gerçekleşecek ilk toplantısında faiz artırma ihtimali yok" şeklinde görüş bildirdi.

Genişlemede son aşama

Pacific Investment Management Co. Başkan Vekili ve ekonomisti Tiffany Wilding, duruma ekonomik büyüme ve üretkenlik açısından bakarak, "Üretkenlik büyümesindeki hız yoksunluğunun, maaş büyümesindeki yavaşlamanın ve artan ekonomik kapasite sınırlamalarının, reel ekonomik faaliyette kademeli olarak gerçekleşen bir yavaşlama ile kesişmesi gerekir. Bunların yanı sıra, geçtiğimiz hafta yayınlanan ve işçi üretkenliğinde zayıflık gösteren rapor, üretkenliğin önümüzdeki yıl boyunca mali genişlemenin karşısında hangi boyutta artacağına, veya artıp artmayacağına dair soru işaretleri oluşturabilecek nitelikte. Hisse senedi piyasasındaki hareketler, enflasyonun hızlandığı ve büyümenin yavaşladığı tarihi dönemler ile aynı" şeklinde konuştu.

'Eski moda' ortam geride kalıyor

Vanda Research araştırma yöneticisi Eric Liu, "Risk iştahındaki düşüklüğün altında yatan sebepler, bir kez daha değişti. Risk iştahı düşüklüğüyle birlikte haftanın başında gördüğümüz ve hisseler ile tahvillerin ters yönlerde hareket ettiği 'eski moda' ortam, geride kalıyor gibi görünüyor. Bunun yerine, piyasa ortamı, son 24 saat boyunca, tahvil faizlerindeki artış ve hisselerdeki düşüş ile birlikte geçtiğimiz haftaki düzeni taklit etti. Ancak, bazı şeyler geri çevrilemez. Sistemin maruz kaldığı büyük şoklar, şimdiye dek oldukça sağlam olan varlık fiyat ilişkilerini düzensizliğe sokarak uzun soluklu trendleri tersine çevirme eğilimine sahip" dedi. 

'Güvene kaçış' bileşeni

Oakbrook Investments LLC eş CIO'su Peter Jankovskis, "Kesinlikle bir 'güvene kaçış' bileşeni mevcut. Çeşitli sektörlerin nasıl bir performans gösterdiğine bakılırsa, kamu hizmetleri, en iyi konumdaydı. Temel tüketici ürünleri ise onun peşinden geldi. Piyasa, yüzde 2'ye kadar ilerleme kaydetti ve orada gayet güzel tutundu. Bunun sonrasında, işlemlerin son yarım saatinde ani bir şekilde düşüşe geçti. Bu düşüşün, piyasaların yarınki seansta toparlanması için destek oluşturabilme ihtimali var. Yüzde 10'luk düzeltmenin kırılması, insanları piyasaya geri dönmeleri adına cesaretlendirebilir. Asya ve Avrupa'da ne olacağını görmemiz lazım" şeklinde konuştu. 

Hedge fonları harekete geçti

Williams Capital Group baş traderı Stephen Carl, "Hedge fonları ve para yöneticileri, tüm tetik noktalarını harekete geçirmiş durumda. Yerlerinde duramıyorlar. Yarının ne getireceği belirsiz. Geçtiğimiz Cuma sert bir satış dalgası vardı. Yarın oynak bir piyasa görürsek günün sonlarında, tıpkı bugünkü gibi, ek satışlar gelebilir" yönünde görüş belirtti. 

10 yıllık 'peri masalı' sona eriyor

Washington Crossing Advisors portföy yöneticisi Chad Morganlander, telefon yoluyla yaptığı açıklamada, "Şu an 'başta sat, gerisini sonra düşün' görüşü hakim. Finansal krizin üzerinden 10 yıl geçti ve şu an piyasada pek çok kişi Fed'in volatiliteyi suni olarak baskıladığı bir 10 yıl geçirdi. Bundan uzaklaşılırken, realite devreye girmeye başlıyor. 10 yıllık peri masalı sona ermek üzere" ifadesini kullandı.