Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:00'de güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, ABD'de fiyatların geçen ay beklenenden hızlı arttığını gösteren verinin Fed'in parasal sıkılaştırmayı hızlandırabileceği spekülasyonunu güçlendirmesi sonrası sert düşerken, ABD Hazine tahvil faizleri yukarı yönde hareket etti.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.9 aşağıda seyrediyordu ve ABD hisselerinin son iki yılın en sert satış dalgasının ardından gerçekleştirdiği üç günlük yükselişini sonlandıracağını işaret etti. Vadeli kontratlar enflasyon verisi öncesi yüzde 0.5 yuklarıda seyrediyordu. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi tekrar dört yılın en yüksek seviyesine doğru yükselirken, iki yıl vadeli tahvilin faizi dört baz puan yükseldi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi ise yüzde 0.2 tırmandı.

ABD'de tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) Ocak ayında yüzde 0.5 artarak yüzde 0.3 olan ekonomistlerin tahminlerini aştı ve bu ay finans piyasalarında sarsıntı yaratan enflasyonda yükseliş işaretlerine yenisini ekledi. Aynı zamanda, perakende satışlar beklenmedik şekilde düştü ve yılın ilk çeyreğinde tüketici talebinin azalabileceğini işaret etti.

Yatırımcılar artık dikkatlerini, fiyatlardaki artışın Fed'i piyasanın şimdilerde beklediğinden daha hızlı bir faiz artırımına zorlayıp zorlamayacağına ve perakende satışların ekonominin temel göstergelerinde bir bozulmayı işaret edip etmediğine çevirecek. Fed Başkanı Jerome Powell, Salı günü yaptığı konuşmada, hisse senedi piyasasında görülen son sert düşüşün ardından finans sistemine yönelik risklere dikkat etmekle birlikte, yetkililerin kademeli faiz artırımlarına devam edeceğini işaret etti.

Bryn Mawr Trust Co. baş yatırım yetkilisi Ernie Cecilia, "Endişe, Fed'in daha agresif bir tutum alabileceğinde," dedi ve "Hem uzun hem de kısa vadeli faizlerde yükseliş, hisse senetleri karşısında daha fazla rekabet sağlayacak. Bu durum yatırımcılara diğer seçenekleri sağlar" şeklinde görüş bildirdi.

Hisse senetleri geçen hafta, istihdam raporunun işgücü piyasasında sıkılaşmayı işaret etmesinin ardından sert düşerek düzeltme durumuna girerken, tahvil faizleri yükseldi. Hisse senetleri ve tahviller bir hafta boyunca bir güç mücadelesi içindeydi ve hisse senetlerindeki sert düşüşler, ABD Hazine tahvilleri gibi güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi güçlendirdi ve sabit getirili menkul kıymetlerdeki satış dalgasını zayıflattı.

Avrupa'da, hisse senetleri, yatırımcıların aralarında Credit Suisse AG gibi önemli şirketlerin bulunduğu kar arakamlarına göre işlem yapmaları ile birlikte yükselirken, Almanya tahvilleri, diğer çekirdek Avrupa tahvilleri ile birlikte, Euro Bölgesi ekonomisinin büyüme hızını devam ettirdiğini gösteren veriye karşın yükseldi. Japın yeni 15 ayın en yüksek seviyesine çıktı ve Topix Endeksi'nin üzerinde baskı oluşturdu. Hong Kong ve Seul'de hisse senetleri yükselirken, Şanghay hisseleri, 1 hafta sürecek yeni yıl tatili öncesi dalgalı seyretti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin'de Köpek Yılı'nın başlangıcı ile birlikte yeni yıl kutlamaları başlıyor. Bu kutlamalar, aralarında Hong Kong, Tayvan, Singapur, Malezya ve Endonezya'yı da içeren Asya'nın önemli bölümünü kapsıyor. Çin'de anakara piyasaları 15-21 Şubat arası kapalı olacak.

*Kar sezonu tüm hızıyla devam ediyor. Bu hafta karlarını açıklayacak önemli şirketler arasında Bunge ve Nestlegibi önemli şirketler yer alıyor.

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları New York saati ile 09:04'te yüzde 0.9 aşağıda seyrediyordu.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.2 yükseldi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 1.2314 seviyesine indi.

*Japon yeni dolar yüzde 0.7 yükselerek 107.1 ile 15 ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

*Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 0.7 yükselerek 11.8788 seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan yükselerek yüzde 2.86'ya çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.75 seviyesine ulaştı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.1 düşerek varil başına 58.57 dolar ile yaklaşık sekiz haftanın en düşük seviyesine indi.

*Altın yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,328.02 dolara geriledi.

(17:00'de güncellendi)