Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cenevre'de Prime Partners yatırım birimi yöneticisi Francois Savary, küresel piyasaların finansal döngünün son aşamasında olduğunu ve güçlü büyümeyle düşük enflasyonlu en uygun senaryonun sona erdiğini belirtti.

Avrupa ve ABD'de ekonomik faaliyetlerin tam kapasiteye ulaştığını ve bir miktar enflasyonist baskının geleceğini düşünmenin mantıklı olduğu belirtilirken, ortamın hisse senetleri için olumlu fakat tahviller için daha az destekleyici olduğunun altı çizildi. Savary, “Önce hazine tahvillerinin sonra da şirket tahvillerinin sıkıntı çekeceği bir evreye giriyoruz.” dedi.

Yatırımcılar için yeni belirsizliklerin volatilitedeki artış, zayıf dolar, tahvil faizlerinde yükseliş ve finansal koşulların kötüleşmesi olarak ifade edilirken, ABD'deki vergi indirimlerinin gelişen piyasaları olumsuz etkileme potansiyelinin bulunduğu ifade edildi. Savary, gelieşn piyasa ekonomilerinde büyümenin güçlü kalacağı fakat hızlanmayacağı belirtildi; Savary'e göre gelişen piyasa tahvilleri ve hisse senetlerinin gelişmiş piyasa varlıklarını performans açısından geride bırakacağının altını çizdi.

Savary, “Sistemde hala likidite mevcut. Yaratılan çok fazla para var ve bu para yatırım fırsatlarını bulmak zorunda.” dedi.

“Ekonomik döngüler yaşlanmaktan dolayı ölmez, makroekonomik hatalardan ölür. Fed, politika faizini çok hızlı normalleştirme hatasına düşebilir.” diyen Savary, Avrupa büyümesinin yukarı yönlü sürpriz yapması nedeniyle Doğu Avrupa'nın Rusya veya Türkiye'den daha cazip olduğunun altını çizdi.