Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed tarafında daha hızlı faiz artırımları beklentisinin etkisiyle endişeli olan gelişen piyasa varlıklarında uzun pozisyon sahibi yatırımcılar, teselliyi tüketici fiyatlarının görünümünde buluyor.

Gelişen ekonomilerde enflasyon rekor düşük seviyelere gerilerken, ücretler ve diğer maliyetlerin artmasıyla birlikte ABD'nin de içinde bulunduğu gelişmiş dünyada ise fiyatlar yukarı doğru hareketlenmeye başladı. Gelişmiş piyasalarda tüketici fiyatlarındaki artış, gelişen piyasa tahvilleri için olumlu.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre Bloomberg Barclays Gelişen Piyasalar Yerel Para Cinsinden Tahvil Endeksi^nde bulunan 21 piyasadan 16'sı enflasyona göre düzeltildiğinde ABD'nin üzerinde faiz sunuyor.

Brezilya, 10 yıllık faizlerde düzeltilmiş olarak yaklaşık yüzde 7 faiz sunarak grup içerisinde önde geliyor. Ardından yüzde 4.7 ile Rusya ikinci sırada yer alıyor. Tablonun diğer tarafında ise eksi reel faiz ile Mısır ve Nijerya yer alıyor.

Fed'in politika normalleştirmesine yönelik endişeler, Avrupa Merkez Bankası (AMB), bir ihtimalle Japonya Merkez Bankası (BOJ) gelişen piyasalara yatırım konusunu olumsuz etkiledi. Fakat Mitsubishi UFJ Kokusai Asset Management Co.'ya göre piyasanın ABD gösterge tahvil faizinin artacağı yönündeki beklentileri güçlenirken, gelişen piyasaların sunduğu reel faiz cazibesini koruyor.

Aşağıdaki grafikte gelişmiş piyasalar ile gelişen piyasalar arasında TÜFE farkının (beyaz çizgi) 17 yılın en düşük seviyesine gerilediği görülüyor.