Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Demir cevheri, üretim baharda hareketlenmeye başlarken Çin'deki çelik fabrikalarının stoklardaki fazlayı temizleyebileceğine ilişkin endişelerin artmasıyla 60 dolar civarına düştü.

Mysteel.com'a göre, yüzde 62 içerikli gösterge çeliğin spot fiyatı, Cuma günü yüzde 4 düşerek ton başına 69.90 dolara geriledi.

Altı gündür gerileyen fiyatlar Nisan ayından bu yana en uzun düşüş serisini gerçekleşti. Vadeli kontratlar, Pazartesi günü Singapur saatiyle 03:55'te yüzde 1.3 değer kayderek 68.28 dolara gerileyen SGX AsiaClear kontratlarıyla beraber kayıplarını genişletti.

Çinli aracı kurum Sinosteel Futures Co.'da analist Fan Lu, "Üreticiler çelik piyasasındaki zayıflık nedeniyle demir stoklama konusunda isteksiz." dedi ve "Baharda talepteki toplarlanmanın beklentileri yakalayamayacağını düşünüyoruz. Demir cevheri kuvvetle muhtemel, en zayıf temel göstergelere sahip olduğu için sektörde en kötüsünü tecrübe edecek" dedi.

Perşembe günü kaldırılması gereken çelik üretimindeki kış kesintilerine odaklanırken, erken kazançlarını geri verdi ve demir cevheri bu sene yüzde 5 düştü.

Üretimde beklenen artış stokları arttırabilir ve demir fiyatları üzerinde yük oluşturabilir.

 

Çin'de demir ve çelik piyasası

Dalian Emtia Borsası'nda işlem gören Mayıs vadeli demir cevheri kontratları, yüzde 0.9 düşerek ton başına 479 yuan (76 dolar) seviyesine yaklaşarak, kayıplarını Kasım ayından bu yana en düşük seviyesine genişletti.