Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben'in 'milli kredi derecelendirme kuruluşu' kurulacağını açıklaması gündemde geniş yankı buldu. BDDK Başkanı Akben kredi derecelendirme kuruluşu için kesin bir tarih vermezken bu sene içinde kurulmasını hedeflediklerini söyledi.

Bloomberg HT'deki Küresel Piyasalar programına konuk olan Ünlü Menkul Değerler Yönetici Direktörü Murat Gülkan konuya dair şu değerlendirmeyi yaptı; "S&P, Moody's, JCR ve Fitch dışında dünyada böyle bir kuruluş kurup dünyada ciddiye alınmayı başarmış bir ülke yok. İngiltere'nin, Fransa'nın, Almanya'nın böyle bir kurumu yok. Moody's gibi kuruluşlar tüm sabıkalarına rağmen hala sistemde önemli rol oynuyor..

Eğer milli derecelendirme kuruluşu başarılı olursa takdire şayan olur ama bu yola girerken ciddiyetsiz algılanabilecek adım ve söylemlerden kaçınmak lazım..Belli bir ciddiyet ve belli bir hedefe odaklılıkla girmek gerekir, eminim bunları zaten dikkate alacaklardır"

Gülkan kredi derecelendirme kuruluşlarının azalan kredibilitesine dair de Yunanistan örneğini vererek "Yunanistan 2010'da temerrüde düştüğü gün notunu 4 veya 5 kademe indirdiler" dedi.

"KREDİ NOTU S&P VE MOODY'S'TEN ÇOK UZAĞA DÜŞMEZ"

Finansal Danışman Ali Ağaoğlu ise milli derecelendirme kuruluşunun rüştünü ispat etmesi için zaman gerekeceğini söyledi. Ağaoğlu "Kredi notumuzu kendimiz versek bile notlar S&P ve Moody's notlarından çok uzağa düşemeyecek çünkü not vermenin bir metodolojisi var. Başka bir metodoloji kullanacağım derseniz de fark etmiyor, bu sefer yine kredibilite problemiyle uğraşacağız" değerlendirmesini yaptı.

Anketimize katılın: