Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed yetkilileri, Jerome Powell'ın başkanlığında yapılan ilk Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, iyileşen ekonomik görünüme atıf yaparak, gösterge faiz oranını çeyrek puan artırdı ve 2019 ve 2020 yılları için daha dik bir faiz artırım patikası izleneceği tahmininde bulundu. Politika yapıcılar, bu yıl için üç faiz artırımına gidileceğine ilişkin tahminlerini korudu.

Fed'in politika karar organı FOMC, bugün Washington'da sonuçlanan toplantısının ardından yaptıkları açıklamada, "Ekonomik görünüm son aylarda güçlenmekte" dedi. Yetkililer, "para politikası duruşunda daha fazla kademeli artırımlar" bekledikleri yolundaki önceki söylemlerini tekrarladı.

Fed yetkililerinin faiz artırım patikasında yaptıkları yukarı yönlü revizyon, ilk çeyrekteki yumuşak ekonomik verilerini değerlendiriklerini ve Cumhuriyetçilerin Aralık ayında parlamentodan geçirdikleri vergi indirimlerinden dolayı bu yıl ve gelecek yıl bir iyileşme beklediklerini işaret ediyor. Finansal koşullar, yatırımcıların merkez bankasının daha hızlı faiz artırımlarına gidebileceğini beklerken tahmincilerin daha güçlü bir ABD büyümesi ve daha sıkı bir işgücü piyasası öngörmeleri ile birlikte Ocak ayının sonlarından bu yana sıkılaştı.

Fed poltika yapıcıları bu toplantıda politika faizi olan federal fon faizini beklendiği üzere yüzde 1.25-1.50 bandından yüzde 1.50-1.75 bandına yükseltti. Karar oybirliği ile alındı.

Fed daha önceki faiz artırımını 13 Aralık 2017'de yapmış ve 2'ye karşı yedi oy ile alınan bu karar ile birlikte, faizi 2017 yılında üçüncü kez yükselterek yüzde 1.00-1.25'ten yüzde 1.25-1.50'ye çıkartmıştı.

Çeyrek dönem tahminlerinin bugün açıklanan son seti, politika yapıcıların gösterge faizin 2018'de izleyeceği yön konusunda bölünmüş olduğunuı gösteriyor. Yedi politika yapıcısı bu yıl en az dört faiz artırımının uygunolduğu görüşünü savunurken, sekiz yetkili ise üç ya da daha az faiz artırımının iyi olacağı görüşünde.

Tahminlerde, ABD merkez bankacıları gösterge federal fon faizinin 2019 yılı sonu itibariyle yüzde 2.9 seviyesine ulaşacağı öngörüsünde bulundu ve bu tahmin gelecek yıl üç faiz artırımı yapılacağı tahminini işaret ediyor. Aralık ayında ise 2019 yılı için iki faiz artırımı öngörülüyordu. Yetkililer 2020 yılında ise faizin yüzde 3.4 olacağı görüşünde. Bu tahvmin Aralık ayında yüzde 3.1 seviyesindeydi.