TL'deki değer kaybının nedenleri
Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül Türk Lirası beklentilerini paylaştı
Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül TL'de son günlerde yaşanan değer kaybını değerlendirdi.
Derici Moody's'in notumuzu düşürmesi, cari açık ve enflasyonun yüksek çıkması, erken seçim tartışmalarının dillendirilmesi ve Trump'ın ticaret savaşlarıyla TL'de hızlı değer kaybı olduğunu belirtti.
Derici "Sene başında tahminlerimizi yaparken bir takım kırılganlıkları sıralamıştık, bunların arasında dış finansman, jeopolitik riskler, Fed riski var..Ana kırılganlıkların her biri ortaya çıkınca yeni bir yukarı yönlü fiyatlama oluyor, bu yıl içinde de devam edebilir. Kurda yıl sonu beklentim 4.30. Kur yavaş yavaş o riskleri fiyatlamaya devam ediyor." dedi.
TAHVİL FAİZLERİNDEKİ HAREKET
Kurda ana şok yaratan unsurlar ortadan kalkınca geri çekilmeler olabileceğini belirten Derici, "ama faizlerde global taraftan baskı yiyoruz. Almanya, ABD tahvil faizlerine bakın, hepsinde yukarı seyir devam ediyor. Bunun da ana nedeni Fed. Türkiye'nin tüm ülke risk primini aşağı çekseniz bile o unsur orada duruyor. Kaldı ki ülke risk primimiz geriye de gelemiyor...
Hepsini bir araya getirdiğiniz zaman tahvillerin işi kura nazaran daha zor gibi." ifadesini kullandı.
Kurdaki volatilitenin Merkez Bankası'nın müdahale etmesini gerektirecek seviyelerde olmadığını belirten Derici "Ancak bu kur hareketiyle enflasyon beklentileri yukarı yönlü revize olacaktır. Enflasyon beklentilerinde bozulma MB'nin en korktuğu şey. Buna yıl içerisinde müdahale edecektir. Ölçülü faiz artışları görebiliriz" değerlendirmesini yaptı.