Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'ye konuk olan Rababonk FX Stratejisti Piotr Matys piyasalardaki son gelişmeleri değerlendirdi.

Büyüme verisini değerlendiren Matys Türkiye'nin 'etkileyici' büyüme oranını korumasının zor olacağını belirtti. Matys "Geçen yıl Türkiye en hızlı büyüyen gelişen ülkelerden biriydi ama bunun büyük kısmı ciddi şekilde hükümetin mali teşvikleriyle gerçekleşti. Bu yıl ekonominin olumsuz etkilere açık olduğunu söyleyebiliriz. Artan ticaret savaşları riski de ekonomi üzerinde olumsuz olabilir" diye konuştu.

"TCMB MUHTEMELEN FAİZ ARTIRACAK"

Merkez Bankası'nın kurdaki yükseliş nedeniyle faiz artışını değerlendirmesi gerektiğini belirten Matys "TCMB yüksek olasılıkla gelecek ay faiz artıracak. Lira dolara karşı %5ten fazla, euro'ya karşı %7'den fazla değer kaybettikten sonra bence TCMB'nin 25 Nisan'daki toplantısında faiz artırması ciddi bir olasılık.

Matys dolar 4 TL'nin üzerinde kalmaya devam ederse Merkez'in buna faiz artışıyla karşılık vermesi gerekeceğini ve Merkez Bankası'nın en az 75 ile 100 baz puan faiz artırması gerektiğini ifade etti.



Matys "Eğer gelişen piyasalar için ortam düzelirse ve TL stabilize olursa belki TCMB bu kadar ciddi faiz artırmak zorunda kalmayabilir" dedi.

Türk Lirası'nın diğer gelişen para birimlerine göre dolar karşısında ciddi düşük performans gösterdiğini hatırlatan Matys "burada iç meseleler etkili oluyor. Jeopolitik meseleler de satışlara ve riskten kaçınma eğilimine etki etti. ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının da etkisi oldu..." diye konuştu.