Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de CCTV televizyonunun haberine göre Çin, ABD'den ithal edilen 106 ürüne karşılıklı gümrük tarifesi getirecek.

Buna göre Çin, ABD'en ithat edilen soya fasulyesine yüzde 25 gümrük vergisi uygulayacak.

Vergiye konu olacak diğer bir sektör ise motorlu araçlar. Çin, ABD'den ithal edilemn motorlu araçlara yüzde 25 vergi getirmeyi planlıyor.

ABD'den yapılan kimyasal madde ithalatı da Çin'in yüzde 25'lik vergi missilemesine konu olan sektörler arasında.

ABD'den alınan uçaklara da yüzde 25'lik vergi planlanıyor.

Çin, toplam 50 milyar dolarlık ABD ürününe karşılıklı vergi uygulamayı planlıyor.


“Misilleme” haberine piyasa tepkisi

CCTV'nin Çin'in ABD gümrük vergisi kararına yönelik sert misilleme yapacağı haberinin ardından piyasa bir miktar tepki verdi.

Gün içi işlemlerde görece sakin seyreden dolar/yen, küresel ticaret savaşına yönelik endişelerin artmasıyla tetiklenen güvenli liman talebiyle TSİ 11:05'te yüzde 0.43 ekside 106.15 seviyesine kadar geriledi.

Doların önemli paralar karşısındaki değerini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yatay seyrin ardından haberin ardından yüzde 0.1 geriledi.

Euro/Dolar paritesi yüzde 0.16 artıda 1.2290 seviyesinden alıcı buldu.

Haber sonrasında S&P 500 endeks vadeli kontratlarında düşüş yüzde 1.5'i aştı.


ABD ne demişti?

ABD Ticaret Temsilciliği (USTR) tarafından yakın zamanda yayınlanan belgeye göre ABD, Çin'den ithal edilen yaklaşık bin 300 ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi getirmeyi planlıyor.

Söz konusu listede, nükleer reaktörler, toryum ve uranyum bileşikleri, demir, çelik, alüminyum ve bunları içeren alaşım metaller, gaz türbini, fırın, hava ve gaz sıvılaştırıcı makineler, laktik maya, bazı ilaç ve aşılar gibi birçok farklı ürün çeşidi yer alıyor.

USTR'nin kamuoyundan yorum istemek amacıyla hazırladığı belgede, "Listedeki ürünlerin değeri, 2018 yılı için öngörülen ticari değerler çerçevesinde yaklaşık 50 milyar dolardır. Bu tutar, ABD ekonomisine verilen zararı ve Çin'in zararlı davranışlarını, politikalarını ve uygulamalarını bertaraf etmek açısından uygundur." ifadeleri kullanıldı.