Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

BloombergHT'de Barış Esen'in Küresel Piyasalar programına konuk olan Tufan Cömert, faizlerin nasıl düşürülebileceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cömert, piyasada likidite sıkıntısı olduğuna dikkat çekti. Çözüm için likidite bollaştırılması yapılabileceğini ancak bunun yüksek enflasyona neden olabileceğini kaydetti. Cömert şunları söyledi:

"Faizlere dair, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bahsettiği 'insanları sevindiren adımlar atacağız' açıklamaları var. Bunlar önemli. Piyasalardaki büyük sıkıntı ve herkesin söylediği şey şu: piyasada para yok. Piyasada gerçekten para yok. TCMB yıllardır piyasayı kendisi fonluyor. Bu da faizleri yukarıda tutan etmenlerden bir tanesi. Demek ki piyasada likiditeyi bollaştırmamız lazım. Bu söylendiği kadar kolay bir şey değil. Bunun bir bedeli var, tekrar bize enflasyon olarak dönecek olması"

Tufan Cömert, 2000'li yıllarda kullanılan "kamunun tek hesaba geçmesi yöntemiyle" faizlerin düşürülebileceğini ifade etti. Cömert konuya ilişkin şöyle konuştu:

"Bu durumda yapılacak en önemli şeylerden bi tanesi paranın etkin kullanılması. Daha önce 2000'li yıllarda kullanılan kamunun tek hesaba geçmesi yöntemi. İşe yarayabilir... Likit olan kamu kurumları var, illikit olanlar var(sürekli yüksek faizden borçlanmak zorunda olanlar). Bunların kendi içinde bir havuz oluşturup, kendi içinde likit alışverişi yapmaları işe yarayabilir."