Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

BloombergHT'de Barış Esen'in Küresel Piyasalar programına konuk olan İş Yatırım Direktörü Serhat Gürleyen, yüksek faiz ve kur ortamında nasıl Borsa İstanbul'un değer kazanmaya devam ettiğini değerlendirdi. 

"Bir ülkede ekonomi büyüyorsa ve enflasyon da artıyorsa, ki Türkiye' de böyle...Böyle gitmeye(yüksek büyüme, yüksek enflasyon ve borsada yükseliş) devam edecek, politika yapacının tercihi bu yönde."


Kur, faiz ve hisse senedi arasındaki ilişkilerde kırılma yaşandı

"Gelişmekte olan piyasaları riskten kaçma ve risk alma tercihi gibi hareket ederler, kendi içinde TL değer kaybederken, tahvil faizleri yükselir ve borsa düşer. Ama Türkiye piyasası uzun zamandır böyle hareket etmiyor. Kur, faiz ve hisse senedi arasındaki ilişkilerde kırılma yaşandı. TL değer kaybetti diye borsanın değer kaybedeceğini zanneden stratejistler yanıldı. Şİmdi de benzer bir dönemden geçiyoruz."

"Şirketlerin kar ettiği, ekonominin büyüdüğü bir ortamda,enflasyon yükselmeye devam edebilir, faizler bir süre yüksek gidebilir.Son dönemdeki korelasyona baktığımızda borsa ABD ve Avrupa borsalarıyla beraber hareket ediyor. Kur, gelişmekte olan ülke para birimleriyle ve bizim kendi hassasiyetimizle hareket ediyor. Tahvil de kurla beraber hareket ediyor"