Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Batı ile artan gerilimle geçen hafta sert düşen Rusya para birimi ruble'nin yeni yaptırımlarla daha fazla düşebileceği belirtiliyor.

CNBC'ye konuşan BNP Mellon Şef Döviz Stratejisti Simon Derrick "geçen hafta yaşanan olay son 20 senede 3 kez görülmüş bir fiyat hareketiydi. 2014'teki ruble krizinde ve ondan önce 1998 ve küresel finansal krizinin olduğu 2008'de benzeri yaşandı." dedi.

Rusya'nın para birimi ruble, ABD ile Suriye konusunda artan gerilimin etkisiyle son 7 günde dolar karşısında 63'ten 61.2'ye geriledi. Son olarak dün ABD Rusya'ya yeni yaptırımların değerlendirildiğini açıkladı.

Derrick "Ruble kriz dönemlerinde 2 veya 3 hafta düşebilir, bazen yüzde 10 veya daha fazla günlük hareketler meydana gelebilir, sanırım şu an böyle bir döngüdeyiz" ifadesini kullandı.

Rusya Merkez Bankası, 2014 yılında yaptırımlar ve resesyon nedeniyle Ruble'de yaşanan değer kaybını durdurmak için 80 milyar dolarlık döviz müdahalesinde bulunmuş, faiz oranlarını da olağanüstü toplantıyla yükseltmişti.  

Derrick Rusya Merkez Bankası'nın bu kez rubleyi desteklemek için rezervlerini kullanmayacağını belirterek "2014'teki durumdan ders aldılar. İkinci olarak da daha fazla yaptırım geleceğini biliyoruz, bu da rublede büyük satışı tetikleyebilir" diye konuştu.