Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:40'ta güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, yatırımcıların kar sezonunun güçlü bir şekilde başlamasından ve Amerika ile Kuzey Kore arasındaki ilişkilerin iyileşme işaretleri göstermesinden olumlu etkilenmesi ile birlikte yukarı yönde hareket etti ve yükselişini üçüncü güne taşıdı. Hayalkırıklığı yaratan enflasyon verilerinin ardından, sterlin güçlü düşerken, euro kısa süreliğine değer kaybetti.

ABD endeks vadelilerinin kazançları, Asya hisse senetlerindeki güçlü artışın ardından gerçekleşti, ancak Avrupa hisse senetleri, Salı günkü sıçramanın ardından dalgalı seyretti. Dolar, önemli para birimlerinin büyük kısmının kötü bir gün geçirmesinin etkisi ile güçlenirken, İsviçre frankında düşüşler derinleşti ve euro, Euro Bölgesi enflasyonunun aşağı yönde revize edilmesinin etkisiyle dalgalandı. Sterlin, İngiltere'de fiyat artışlarının son bir yılın en zayıf seviyesine yavaşlamasının ardından değer kaybetti. ABD Hazine tahvilleri hafifçe düştü ve Avrupa tahvilleri karışık seyretti.

Piyasalarda yatırımcılar için, şirketlerin finansal rakamlarından jeopolitik gelişmelere, dış ticaret gerilimine ve büyüme endişelerine kadar, çok sayıda katalizör var. Şimdilik, kar sezonunun hızlanması ve ABD'nin kuzey Kore ile halihazırda doğrudan görüşmeleri başlattığını açıklamasının etkisi ile piyasalarda boğalar hakim görünüyor. Öte yandan, Rus lider Vladimir Putin'in Amerika ile gerilimi azaltmanın yollarını aradığı kaydediliyor.

Diğer taraftan, nikel Londra Metal Borsası'nda (LME), paslanmaz çelik yapımında kullanılan bu metalin Rusya'ya uygulanması düşünülen yaptırımlardan olumsuz etkilenebileceği endişeleri ile üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.

Erken saatlerde, Asya piyasalarında, Japonya hisse senetleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile bir araya gelmesi ile birlikte değer kaybeden yenden aldığı destek ile bölgedeki diğer hisselere göre daha iyi performans gösterdi. Çin'in 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Çin Merkez Bankası'nın, gölge bankacılık kredilerindeki daralmanın olumsuz etkilerini gidermek için kredilere destek sağlama çabaları dahilinde, bankalar için zorunlu karşılık oranlarını düşürmesi sonrası sert düştü. Çin'de banka hisseleri değer kazandı. Ancak otomobil üreticileri, hükümetin yabancı oyuncuların yerel ortaklıklarının tümünün mülkiyetini alabilmelerine imkan tanıma yönünde adım atmasının etkisiyle düştü.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Morgan Stanley bu hafta kar açıklayacak önemli şirketlet arasında yer alıyor.

*İngiltere Başbakanı Theresa May'in desteklediği Brexit yasa tasarısı Çarşamba günü parlamento üst kanadında görüşülecek.

*Fed Çarşamba günü Bej Kitap raprounu açıklayacak.

*Knada Merkez Bankası para politikası kararını açıklayacak.

*Tüm dünyanın maliye bakanları ve merkez bankası başkanları Washington'da IMF'in ilkbahar toplantıları için bir araya gelecek.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 06:48'de yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu ve yedi haftanın en yüksek seviyesini gördü.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 tırmanarak dört haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.2 yükselerek dört haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.8 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yedi haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.1 tırmanarak 10 haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek son bir haftanın zirvesine tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.2366 seviyesine indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.6 ile yaklaşık altı haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 1.4204 ile son bir haftanın en düşük seviyesine indi.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 107.23 seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 2.84 ile üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.52'ye çıktı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan ile üç haftanın en büyük düşüşünü yaparak yüzde 1.436 ile bir haftanın en düşük seviyesine indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.3 ile son bir haftanın en büyük yükselişini yaparak varil başına 67.36 dolara çıktı.

*Bakır yüzde 1.9 yükselerek pound başına 3.16 dolar ile beş haftanın zirvesine çıktı.

*Altın yüzde 0.05'ten az artarak ons başına 1,348.02 dolar ile bir haftanın zirvesine ulaştı.

*LME nikel yüzde 3.9 ile yaklaşık altı haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek ton başına 14,770 dolar ile üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.

(14:40'ta güncellendi)