Çin "modern İpek Yolu" projeleri ile siyasi etkisini artırmayı amaçlıyor olabilir
ABD'li bir araştırma ekibi tarafından yapılan analize göre, Çin'in "Belt and Road Initiative" adı verilen dev altyapı programı, ülkenin siyasi etkisini ve askeri varlığını artırma amacını taşıyor
ABD merkezli araştırma ekibi C4ADS tarafından Salı günü yazılan rapora göre, Çin'in küresel ticareti ve ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla başlattığı dev altyapı programı, aslında ülkenin siyasi etkisini ve askeri varlığını artırma amacını taşıyor.
Çin, trilyon dolarlık modern "İpek Yolu" projesi olarak görülen bu programa "Belt and Road Initiative" adını veriyor ve programın ekonomik kalkınmayı desteklemek adına yürütüldüğünü belirtiyor. Yol, demiryolu, liman, enerji istasyonları yapımlarını ve diğer altyapı projelerini kapsayan program ile birlikte, Çin'in Güneydoğu Asya, Avrupa ve Afrika ile bağları güçlenecek.
Veri analizi ve güvenlik konularında uzmanlaşan ve kar amacı gütmeyen araştırma kuruluşu C4ADS, raporu hazırlarken, Çin'deki resmi siyasi belgeleri ve Çinli analistlerden gelen gayriresmi raporları inceledi.
Raporda, Çin'in fonladığı ve Bangladeş, Sri Lanka, Kamboçya, Avustralya, Umman, Malezya, Endonezya ve Cibuti ve Hint Pasifiği bölgesindeki diğer ülkeleri içeren 15 liman projesi analiz edildi ve analizde, projelerin, Pekin'in öne sürdüğü gibi yatırım yapılan ülkelerin de ekonomisini kalkındırma amacıyla yapılmakta olmadığı sonucuna varıldı.
C4ADS analistleri, "Yatırımlar, siyasi etki oluşturmak, Çin'in söz konusu bölgelerdeki askeri varlığını artırmak ve bölgede avantajlı bir stratejik ortam yaratmak için yapılıyor gibi görünüyor" ifadesini kullandı.
Çin Dışişleri Bakanlığı ise analizde ulaşılan sonuçları reddederek "Belt and Road" programının "aslen bir ekonomik iş birliği girişimi" olduğunu belirtti.
Associated Press