DTÖ: Küresel ticarette riskler "korumacılık" etkisiyle aşağı yönlü
Dünya Ticaret Örgütü, küresel ticarete ilişkin risklerin, ABD'de korumacılığın güçlenmesiyle aşağı yönlü olduğunu belirtti
Financial Times'ın haberine göre Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Perşembe günü ABD ile Çin arasındaki gerginliğin küresel büyüme üzerindeki etkisine ilişkin uyarıda bulundu.
DTÖ, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ve Avrupa Birliği (AB) gibi ABD için kilit öneme sahip ülkelere gümrük vergisi uygulanması yönündeki baskısından kaynaklanan ticaret gerginliğinin küresel ekonomiyi halihazırda etkiliyor olabileceğini belirtti.
“Yükselen tansiyonun işletme güvenini etkilediği yönünde bulgular var”
Son tahmininde küresel ticaret hacminin yüzde 4.4 artmasını bekleyen kurum, aynı zamanda yükselen tansiyonun işletme güveni ve yatırım kararlarını olumsuz etkilediği yönünde bulgular olduğunu ifade etti.
DTÖ, uyarısında ABD ile Çin arasındaki “dişe diş” vergilendirme mücadelesinin tırmanması durumunda küresel toparlanmanın aşağı çekilebileceğini vurguluyor.
DTÖ'den Roberto Azevedo, konuyla ilgili olarak “Dünya ekonomisinin ihtiyacı olan tek şey misilleme döngüsü.” dedi.
Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerginlik, 2008 krizinden beri görülen en sağlıklı büyüme sürecinin rayından çıkabileceği şeklindeki endişeleri artırıyor.
Küresel ticarette riskler “aşağı yönlü”
DTÖ küresel ekonomi ve küresel ticarete ilişkin risklerin güçlenen korumacılığın bir sonucu olarak bu yıl aşağı yönlü olduğunu belirtti.
Para politikasında sıkılaştırmanın hız kazanmasına yönelik uyarıda da bulunan kurum, Fed dahil merkez bankalarının para politikasında sıkılaştırmayı hazılandırmasının döviz ve sermaye akışında dalgalanmaları tetikleyebileceğini ve bunun küresel ticaret için eşit derecede yıkıcı olduğunu belirtti.