Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Fitch Japonya'nın kredi notunu teyit etti

Fitch Japonya'nın kredi notunu teyit etti

Fitch, Japonya'nın "A" olan kredi notunu ve "durağan" not görünümünü korudu

Giriş: 26 Nisan 2018, Perşembe 12:07
Güncelleme: 26 Nisan 2018, Perşembe 12:07

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Japonya'nın kredi notunu "A" ve notun görünümünü "durağan" olarak teyit etti.

Fitch Ratings'in resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Japonya'nın uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunun "A" ve not görünümünün "durağan" olarak teyit edildiği bildirildi.

Karara ilişkin gerekçelere yer verilen açıklamada, "Japonya'nın gelişmiş ve sağlıklı ekonomisi, yüksek kamu standartları ve dayanıklı kamu kurumları gibi güçlü yanları, zayıf orta vadeli büyüme beklentileri ile yüksek kamu borcuna karşı kredi notunu dengeliyor. Kalıcı cari işlemler fazlası, geniş net dış kredileri ile uluslararası yatırım pozisyonu tarafından aynı not seviyesindeki ülkelere kıyasla Japonya'nın güçlü dış finansmanı göze çarpıyor." değerlendirmesine yer verildi.

Açıklamada, Japonya'nın kamu borcunun milli gelire oranının neredeyse yüzde 230 seviyelerine yaklaştığına işaret edilerek, potansiyel büyümeyi artıracak ve kamu borç yükü sorununa eğilecek reformların olmamasının, ekonominin iç finansal gücünü zamanla yıpratabileceği uyarısında bulunuldu.

Ülkede reel gayrisafi yurt içi hasılanın arka arkaya 8 çeyrektir büyüdüğüne işaret edilen açıklamada, iş gücü piyasasının sıkılaştığı, temel gösterge enflasyonun ise 2016 sonlarından bu yana yükseliş trendinde olduğu kaydedildi.

Japonya'da büyümenin 2018'de yüzde 1,3 düzeyinde gerçekleşmesinin, 2019'da ise yüzde 0,7'ye gerilemesinin beklendiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ülkede enflasyon inatla 2013'te belirlenen yüzde 2'lik hedefin altında kaldı. Biz manşet enflasyonun 2018 sonunda yüzde 1,2'ye yükselmesini bekliyoruz. Eğer tüketici vergisi artırımı planlandığı gibi uygulanırsa, manşet enflasyonun 2019 sonunda kademeli olarak yüzde 2,8'e yükseleceğini tahmin ediyoruz. Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ), er ya da geç genişlemeci para politikası uygulamasından çıkması orta vadeli bir risk sunuyor.

Yakın vadede BoJ, varlık alımlarının hızı ve faiz oranı hedefi çeşidi de dahil olmak üzere kullandığı çoklu politika araçlarına has iletişim zorluklarıyla karşı karşıya kalacak. Banka aynı zamanda, yen üzerinde son dönemde şiddetlenen baskıların artması ile yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşma konusunda da güvenilirlik sorunuyla karşı karşıya."

AA