Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomist Murat Üçer Barış Esen'in Küresel Piyasalar programına konuk olarak Başbakan Yıldırım'ın bugün açıkladığı pakete ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Üçer, 24 milyarlık harcamanın bütçe dengesinde bozulmalara yol açabileceğini kaydetti. 

"Bu senenin açığı 65 milyar civarında. Geçen sene 50 milyardı. Bunun şu anda 20 milyarını açık verdik. 65 milyar nominal olarak az bir şey değil. İlk yarıda biraz açılma, her şey yolunda giderse sonrasında toparlanma olarak görüyorum. Geçen sene de aynısı oldu. Geçen sene bütçede, 3-4 ayda inanılmaz bozulma oldu, sonra ekonomi büyümeyle kendi kendine toparladı. İçerden (endogenous) büyüyünce bütçe kendini düzeltiyor"

"Harcama faizleri baskılayabilir"

"Ben 85 milyar borçlanayım dediğin zaman faizler gökyüzüne vurur. Crowding out effect dediğimiz (kamu yatırımlarının özel yatırımları azaltıcı etkisi) olay olur. Zaten faizler yüksek, böyle bir ortamda ekonomiyi açıyorsun. Bu ekonomiyi kasacak bir şey. Net etkisini bilemeyebiliriz. Burada tabi dağılımsal olaylar var. Bütçeyi zorlamanın ötesinde bir takım toplumdaki değişik kesimlere biraz ufak tefek hediye dağıtmak mevzu bahis. Türkiye'nin 24 milyarı 65 milyar açığın üzerine koyacak lüksü yok. Olursa faizler yükselir. Faizler yükselirse kim ne yatırım yapacak? Şu ortamda faiz yükselmesi bizim sistemi daha da kasacaktır. Bunun hazinenin borçlanmasına dönüştürülmesi kolay bir şey değil. 3-4 ay herhalde bütçede bozulma göreceğiz.O da tabi faizleri baskılayacak"