Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rabobank gelişen piyasa stratejistleri, TL'ye ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı bir rapor yayınladı. 

Raporda, S&P'nin Türkiye'nin kredi notu indiriminin liraya olan duyarlılığın hala görece hassas olduğu bir zamanda gerçekleştiğine değinildi.

Stratejistler, erken seçimi AK Parti'nin kazanması durumunda, büyüyen dengesizlikleri dikkate almaksızın izlenecek büyüme yanlısı politikaların seçim sonrası asıl hedef olmaktan çıkabileceğini ve bunun da TL için olumlu olabileceğini belirtti. 

Rabobank, önümüzdeki birkaç hafta Dolar/TL ve Euro/TL kurlarında her iki yönde de daha sert hareketler bekliyor. 

Raporda, Merkez'in 25 Nisan'da GLP faizini 75 baz puan artırmasının ardından çok daha yakın bir tarihte adım atmak zorunda kalabileceği yönünde görüş bildirildi ve "liradaki satış baskısının artması durumunda TCMB'nin olağanüstü toplanmasının göz ardı edilemeyeceği" ifadesine yer verildi. 

Societe Generale Strateji Direktörü Phoenix Kalen Bloomberg HT'deki Akıllı Para programına konuk oldu.

TL varlıklarında son yaşanan satışta S&P'nin not indiriminin küçük bir faktör olduğunu kaydeden Kalen "Asıl neden teknik anlamda bazı seviyelerin geçilmesi oldu. Piyasa zorlu bir dönemden geçiyor, tek etkilenen TL değil" dedi.

Kalen kurdaki yükselişe neden olan faktörlerin çoğunun dış kaynaklı olduğunu, bu anlamda TCMB'nin de yapacağı bir şey olmadığını ifade etti.

Kurda 4.20'nin direnç seviyesi olduğunu belirten Kalen "Fed'den bu akşam bir sürpriz beklemiyoruz. Enflasyon yüzde 2'lik hedefine yaklaşıyorsa piyasa da artık yüksek faiz oranlarına alışırsa bu kısa vadede stabilizasyon sağlayabilir, gelişen piyasalar da ılımlı bir toparlanma gösterebilir." ifadesini kullandı.